Portfolio signature

Forrnak az indulatok Észak-Írországban a brexit miatt – Láthatáron az ír egyesülés?

Pandora-szelencéjének kinyílására, a brit koronához hű északír protestánsok évtizedek óta nem látott elégedetlenségére figyelmeztet az unionista paramilitáris szervezetek tanácsának elnöke amiatt, hogy a brexit-megállapodás révén Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része között tényleges határ jött létre, ami komoly fennakadást okozott a kétoldalú kereskedelemben. Az unionisták félelme szerint a jelenlegi helyzet az ír újraegyesítés ügyét segítheti elő. Szakértők szerint azonban Észak-Írország különleges helyzete, miszerint egyszerre tagja az uniós közös piacnak és a brit vámterületnek, hosszú távon jelentős gazdasági előnyökkel járhat, ami az ír újraegyesülésről szóló esetleges népszavazáson akár komoly vonzerőt jelenthet az Egyesült Királyságon belüli maradás mellett.

Az északír békét megteremtő, 1998-ban megkötött Nagypénteki Egyezmény alapelveinek megsértését, illetve egy újabb súlyos északír politikai válság „Pandora szelencéjének” kinyitását jelentheti, ha az EU nem hajt végre jelentős módosításokat a brexit-megállapodás Észak-Írországot érintő jegyzőkönyvének előírásain – közölte pár napja David Campbell, az unionista, vagyis a brit koronához hű protestáns paramilitáris szervezeteket tömörítő tanács elnöke.

Az unionista pártok úgy vélik, hogy a protestáns közösség a brexit-megállapodás révén hátrányos helyzetbe került, mivel az szerintük a tényleges határ bevezetésével lényegében leválasztotta Észak-Írországot az Egyesült Királyság többi részétől annak érdekében, hogy ne sérüljön a Nagypénteki Egyezmény azon – amúgy a katolikus közösségnek kedvező – pontja, amely az Észak-Írország és Írország közötti határ szabad átjárhatóságát biztosítja.

Észak-Írországban az 1998-as békemegállapodás előtti három évtizedben az Írországgal való újraegyesülésért küzdő katolikusok és a brit koronához lojális protestánsok közötti összecsapások több mint 3600 ember halálát okozták. Észak-Írország helyzetének kezelése így az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésének feltételeire vonatkozó, közel négy éven át tartó brexit-tárgyalások során is az egyik legproblematikusabb kérdésnek számított.

A cikk az alábbi témákkal foglalkozik kiemelten:

  • A szupermarketekben üres polcokat okozott az új belső határ
  • Hasznot húzhat az észak-ír gazdaság a különös helyzetből
  • Előtérbe került az ír egységről szóló népszavazás

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés