Előfizetői tartalom

Forró nyárra lehet számítani Észak-Írországban - Folytatódhatnak a zavargások a brexit-megállapodás miatt

A tegnap eltemetett Fülöp herceg április 9-i halála és az azt követő gyászidőszak a március végén kitört észak-ír zavargásokat is elcsitította,, azonban várhatóan újabb gyúelegyet jelenthet a protestáns szervezetek hagyományos nyári felvonulási időszaka, amely során a britpárti közösség a brexit-megállapodás Észak-Írországról szóló jegyzőkönyve miatti elégedetlenségének is hangot adhat. A protestáns unionista pártok szerint ugyanis a jegyzőkönyv, amely kereskedelmi határt hozott létre Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része között, az észak-ír katolikusok Írországgal való egyesülést célzó törekvését erősíti. Nem könnyíti a pattanásig feszült helyzet megoldását, hogy az Európai Bizottság maximálisan ragaszkodik a protestánsok szemében Észak-Írországot az Egyesült Királyságtól leválasztó jegyzőkönyv betartásához.

 Nem sikerült áttörést elérni a Brexit-megállapodás Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvének brit kormány általi alkalmazásának ügyében a brit brexit-miniszter és az Európai Bizottság alelnöke közötti minapi, éjszakába nyúló brüsszeli tárgyaláson, amely kérdés a március végén kirobbant észak-írországi zavargások egyik kiváltó okának számít. Észak-Írország brit koronához hű, vagyis unionista (más elnevezéssel lojalista) protestáns pártjai, paramilitáris szervezetei szerint ugyanis a brexit-megállapodáshoz csatolt jegyzőkönyv hátrányos helyzetbe hozta Észak-Írország britpárti közösségét, mivel annak értelmében kereskedelmi határ jött létre Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része között.

Az ügy előzménye, hogy mind London, mind Brüsszel a négy éven át tartó brexit-tárgyalásokon prioritásként kezelte, hogy az Írországgal való újraegyesülésért küzdő katolikusok és a brit koronához lojális protestánsok közötti, három évtizeden át tartó, mintegy 3600 ember halálát okozó szembenállást lezáró 1998-as nagypénteki békemegállapodás rendelkezései ne sérüljenek. A megkötött brexit-megállapodás ennek érdekében biztosítja az Észak-Írország és Írország közötti határ nagypénteki egyezményben garantált szabad átjárását. Ezt viszont csak úgy lehetett megoldani, hogy Észak-Írország az uniós egységes piac része maradt, ami miatt egy tényleges vámhatár jött létre Észak-Írország és az EU-ból, illetve az uniós egységes piacból kilépő Egyesült Királyság többi része között az Ír-tengeren, vagyis az észak-ír kikötőkben (az úgynevezett ír-tengeri határ). Ez viszont azt okozta, hogy az Egyesült Királyság 2020. január 31-i EU-ból történő kilépését követő 11 hónapos átmeneti időszak lejártával, 2021. január 1-jétől a brit exportőröknek mindenféle adminisztratív kötelezettségnek (például kiviteli árunyilatkozatok kiadásának) kell megfelelniük, hogy termékeiket az EU közös piacára, így a továbbra is odatartozó Észak-Írországba vihessék. Az év első napjaiban így számos északír szupermarketben áruhiány alakult ki a Nagy-Britanniából történő, nehézkessé váló beszerzések miatt.

Az egyoldalú londoni lépésre brüsszeli jogi eljárás lett a válasz

Az Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv három hónapos átmeneti időszakot határozott meg március végéig, amíg a szupermarketeknek szállított bizonyos termékek esetében nem szükséges a különböző igazolások kiállítása. A brit kormány március 3-i döntésével azonban egyoldalúan október 1-jéig kiterjesztette a könnyítéseket, miután a szektor szereplői jelezték: április 1-jén az év elejihez hasonló áruhiány alakulhat ki az észak-ír szupermarketekben. Emellett London a csomagszállítások terén is hat hónappal kiterjesztette az átmeneti időszakot, továbbá a háziállatok Nagy-Britanniából Észak-Írországba történő szállítására vonatkozóan is elhalasztotta a jegyzőkönyvben foglaltak alkalmazását.

Miről szól majd a cikk?

  • Egy volt IRA-vezető temetése miatt nyílt ki Pandora szelencéje
  • Átmeneti lehet a Fülöp herceg gyászolása miatt bekövetkezett nyugalom
  • Pattanásig feszült a helyzet, folytatódhatnak a zavargások Észak-Írországban

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés