Előfizetői tartalom

A függetlenségről szól a skót választás - Sok múlik a szupertöbbségen

A május 6-i skót parlamenti választás egyetlen igazi kérdése, hogy a jelenleg kisebbségben kormányzó függetlenségpárti Skót Nemzeti Párt (SNP) egyedül is abszolút többséget szerez-e az edinburghi parlamentben, vagy más függetlenségpárti erőkkel kiegészülve lesz meg az elszakadáspárti képviselők többsége. Az előbbi esetben jelentős nyomás nehezedne Boris Johnson brit kormányfőre, hogy eddigi álláspontját felülírva engedélyezze a második skót függetlenségi népszavazás kiírását. Az SNP-nek eddig egyszer, 2011-ben sikerült abszolút többséget elérnie, ami után David Cameron akkori brit kormányfő áldását adta a végül az Egyesült Királyságban maradni kívánók győzelmét hozó 2014-es függetlenségi referendum megtartására.

Az Egyesült Királyság jövője szempontjából kiemelt jelentőségű parlamenti választást tartanak Skóciában május 6-án. A 2007 óta megszakítás nélkül kormányon lévő Skót Nemzeti Párt (SNP) április közepén közzétett manifesztuma szerint választási győzelme esetén 2023 végéig, az ötéves törvényhozási ciklus első felében újabb népszavazást rendez a függetlenségről....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés