Előfizetői tartalom

Dögunalom helyett kiélezett küzdelem: lehetetlen megjósolni, ki viszi tovább Merkel örökségét

2005 óta először történhet meg, hogy nem a Kereszténydemokrata Unió nyeri a német választásokat. A Zöldeket elképesztő népszerűség övezi, a koronavírus-járvány harmadik hulláma nyomán a pártverseny élére törtek a felmérésekben. A CDU gyengélkedése a koronavírus-járványnak és a kevésbé népszerű jelöltnek tudható be, a Zöldeket pedig az újdonság iránti igény mellett a klímafolyamatokra irányuló növekvő figyelem is segíti. Az izgalmakat fokozza, hogy a jelenlegi támogatottsági adatok alapján nemcsak egy újabb nagykoalíció van benne a pakliban, hanem az is, hogy mind a CDU, mind a zöld párt megkerülheti a másikat, ha a szociáldemokratákat és a szabaddemokratákat együtt bevonnák a kormányalakításba. De a választás nem most lesz, hanem szeptember végén, és a kilátások között több olyan faktor is van, ami a CDU addigi visszaerősödését valószínűsíti.

Hosszú idő után izgalmas lehet a választás Szeptember végén Németországban szövetségi választást tartanak, és a felmérések eredményei azt mutatják, hogy nagy változásokra készülhetünk az alsó házban. A német kereszténydemokrata-centrista CDU-CSU szövetség domináns szerepe Angela Merkel 2005-ös első győzelme óta megkérdőjelezhetetlen volt, és még egy évvel ezelőtt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés