kareni lázadók
Globál

Sorra alakulnak a lázadó csoportok, újabb országban robbanhat ki kaotikus polgárháború

A mianmari katonai junta elleni tüntetőket célzó brutális fellépés megszülte a várt reakciót: sorra alakulnak az újabb és újabb milíciák, forradalmár-brigádok az országban, melyek célja, hogy fegyveresen szegüljenek szembe a puccsistákkal. A lázadók az évtizedes gerilla-hadviselési tapasztalattal rendelkező szeparatista mozgalmak jelentős részének támogatását is élvezik, akik fegyverrel és kiképzéssel is segítik a készülődést a junta elleni hadviselésre. Közben maguk a szeparatista gerillák is egyre aktívabbak: már több mint egy tucat katonai bázist csavartak ki a hadsereg kezéből, a junta több zászlóaljnyi katonát vesztettek már el a felkelőkkel való összecsapások során. A katonai vezérkar elkezdett sakkozni annak érdekében, hogy diplomáciával deaktiváljon néhányat a mintegy két tucat mianmari milícia-csoport közül; ha nem járnak sikerrel, könnyen lehet, hogy az év végére kaotikus, Szíria-szerű polgárháború bénítja meg az országot.

Sorra alakulnak a forradalmár brigádok

2021. február 1-jén puccsot hajtott végre Mianmarban a hadsereg, mely során eltávolították a hatalomból Ang Szán Szu Csít és széles lakossági támogatást élvező kormányát. Hiába kapcsolta le a hadsereg az internetet, tízezres létszámú tüntetések szerveződtek a puccs ellen és országos sztrájkhullám bénította meg Mianmar kritikus infrastruktúráját. A hadsereg elképesztő brutalitással válaszolt: éles fegyverrel kezdtek el lőni a tüntetőkre, melynek következtében több százan meghaltak, illetve rajtaütésszerű razziák során ártatlanok tízezreit vették őrizetbe.

A brutalitás nem meglepő módon kivívta a lakosság válaszreakcióját is. Voltak, akik vadászfegyverekkel, légpuskákkal, számszeríjakkal lőttek vissza a katonákra, de olyan csoportok is akadtak, akik harcoló alakulatokba szerveződtek és fegyveres ellenállásra kezdtek el készülni. Az eddigi legnagyobb ilyen ismert szervezet Egyesült Véderő névre hallgat; elsősorban Z-generációs fiatalok alkotják, akik a razziahullám elől Mianmar határvidéki dzsungeleibe menekültek. Vezetőjük, Mon Mon teljesen nyíltan vállalja, hogy forradalomra, fegyveres ellenállásra készülnek, ezért nap, mint nap gyakorlatoznak a dzsungelben a helyi Karen Nemzeti Unió milíciájának segítségével. Az Egyesült Véderő körülbelül 1000 harcosból áll országszerte.

Az Egyesült Véderő mellett vannak más, nyílt fegyveres ellenállást hirdető csoportok is, ilyen például az Ajejarvaddi Szövetségi Hadsereg nevű szervezet, amely Facebook-oldalán posztol rendszeresen szándékairól, viszont nem tudni semmit arról, hogy pontosan kik alkotják, vagy hogyan tervezik a hadsereg ellen felvenni a harcot.

A tüntető szervezeteket összefogni próbáló testület, a Nemzeti Egységkormány (NUG) is a napokban szintén bejelentette, hogy létrehoznak egyfajta „népi önvédelmi erőt,” melynek célja a tüntetők megvédése a hadsereg brutalitása elől. Hozzátették: a formáció később „szövetségi hadsereggé” alakul, és a célja az lesz, hogy „véget vessen az évtizedek óta húzódó polgárháborús helyzetnek,” illetve a „junta brutalitásának.” Azt nem írták le nyíltan, hogy fegyveresen helyezkednének szembe a juntával, viszont a „hadsereg” szó az elnevezésben erősen ezt a következtetést vonja maga után.

Mozgolódnak a szeparatisták is

A mianmari kormány, illetve puccsista hadsereg elleni fegyveres ellenállás egyáltalán nem újkeletű dolog, már a februári hatalomátvétel előtt is számos etnikai, vallási, illetve területi alapon szerveződő milícia működött Mianmarban. Összesen körülbelül 20 olyan fegyveres szervezet található az országban, amely nem a kormány irányítása alatt áll, a legtöbb közülük nyíltan ellenséges álláspontot képvisel a hadsereggel szemben. Némely ezen szervezetek közül jelentős területeken ural Mianmarban, ahol a nehezen járható, dzsungeles, sziklás terep miatt nem tud ellenük hatékonyan fellépni a hadsereg. A lázadó csoportok jelentős része a puccs után támogatásáról biztosította a tüntetőket, egyes szervezetek segítenek a demokrata ellenállók felfegyverzésében is kiképzésében is.

A legnagyobb mianmari milícia-szervezetet az ország legnagyobb létszámú kisebbsége, a sanok alkotják, akik két külön hierarchiával rendelkező, de gyakran vállvetve harcoló milícia-formációt is létrehoztak, az északi és déli San Állami Hadsereget. A két szervezet együttesen körülbelül 14-16 ezer fegyveressel rendelkezik. A sanok hivatalosan tűzszünetet ápolnak a mianmari juntával, viszont a puccs után nyíltan kiálltak a tüntetők mellett és azzal vádolták meg a hadsereget, hogy erőszakos cselekményeket hajtottak végre san lakosok ellen. Néhány kisebb milíciával szövetkezve megtámadtak áprilisban egy rendőrségi állomást, mely összecsapás során 10 rendőr vesztette életét.

A második legnagyobb létszámú milícia a Mianmar északi részén található Kacsin-állam jelentős részét uraló Kacsin Függetlenségi Hadsereg (KIA), mely körülbelül 10-12 ezer fegyverest számlál. Bár sporadikus összecsapások az elmúlt években is történtek a hadsereg és a milíciák közt, a puccs óta jelentősen megnövekedett a KIA aktivitása: mára összesen 10 katonai és egy rendőrségi támaszpontot foglaltak el a fegyveresek, melyet a junta a mai napig nem tudott visszaszerezni. A KIA helyi híradások szerint egy teljes katonai zászlóaljat megsemmisített az összecsapások során, a LIB 320-as jelű formációnak papíron 700 tagja volt. A lázadók lelőtték a junta egyik helikopterét is.

Kachin_Independence_Army_cadets_in_Laiza_(Paul_Vrieze-VOA)
A KIA kadétjai szemlén. Fotó: VOA / Wikimedia Commons

Szintén aktivizálódott a Karen Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (KNLA), amely a puccs óta legalább két katonai támaszpontot foglalt már el. A junta légitámadásokkal válaszolt, de nem tudták elérni, hogy a KNLA meghátráljon. Nem így az Arakan Felszabadítási Hadsereg (AA) esetén, melynek milíciái épp a héten állapodtak meg a juntával abban, hogy beszüntetik offenzív tevékenységüket annak érdekében, hogy visszaállítsák a békét az országban. Az AA volt az egyetlen a nagyobb lázadó csoportok közül, amely nem fejezte ki szolidaritását a tüntetőkkel, cserébe a junta levette őket a terrorszervezetek listájáról. A KNLA és az AA is körülbelül 6-6 ezer fegyverest számlál.

Az alábbi videón az látható, ahogy a KNLA gerillái elfoglalnak egy támaszpontot a junta fegyvereseitől:

Ezeken a szervezeteken kívül még számos, néhány száz, maximum 1-2 ezer főt számláló fegyveres szervezet működik Mianmarban, többségük valamilyen területi autonómiáért harcol, de akad köztük kommunista és nemzetiszocialista, valamint iszlamista és szélsőséges buddhista szervezet is.

Szétszakadhat Mianmar?

mianmar
Tüntetők Rangun utcáin. Fotó: Hkun Lat/Getty Images

A most mozgolódó, nagyobb szeparatista mozgalmak évtizedek óta működnek és eddig nem tudtak számottevő eredményeket elérni a kormány és / vagy a hadsereg ellen még úgy sem, hogy két nagykoalíció is létrejött köztük – a Szövetségi Uniós Hadsereg (FUA) és az Északi Szövetség (NA).

A puccsot követő tüntetések destabilizáló hatása miatt viszont most úgy látszik, a hadsereg nem tud hatékonyan, koordináltan fellépni a szeparatisták ellen, akik jelentős területek fölött kezdték el átvenni az ellenőrzést az elmúlt hetek során. Ha a következő hónapokban sikerül ütőképes katonai formációkat kiképezni a dzsungelekbe menekülő városi tüntetőkből és a szeparatista mozgalmak is összefognak, reális a lehetősége egy nyílt polgárháborúnak.

A hadseregnek most elsősorban az áll az érdekében, hogy minél gyorsabban kiegyezzen a vidéki területek jelentős részét uraló szeparatista mozgalmakkal, melyre láthatólag hajlandók maguk a felkelők is, hiszen az egyik legveszélyesebb és legaktívabb lázadó-csoporttal, az AA-val már sikerült megállapodni. Ha a hadsereg megvalósít néhányat azok közül az autonómia-követelések közül, melyeket a nagyobb felkelőcsoportok támasztanak, szinte biztosan sikerül őket legalább addig deaktiválni, amíg a hadsereg le nem veri a városokat és a kritikus infrastruktúrát megbénító tüntetéseket. Ha nem így járnak el, könnyen lehet, hogy az év végére Szíria-szerű, kaotikus polgárháborúba sodródik az ország.

Címlapkép: Kareni felkelők 2010-ben. Fotó: Thierry Falise/LightRocket via Getty Images

Tőzsde - Bull Bear
egészségügy kórház koronavírus kórházi ágy
forint bankjegy
gyár munkás gyári munkás factory worker
horvatorszag_croatia

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Itt a helyed!
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
holdnasa