Előfizetői tartalom

Történelmi választás zajlik Chilében - A világon elsőként biztosítják a nemi egyenlőség elvét

Történelmi választást tartanak a mostani hétvégén Chilében. Az andoki ország ugyanis a világon elsőként úgy szabályozta alkotmányozási folyamatát, hogy az új alaptörvényt megszövegező alkotmányozó nemzetgyűlésben biztosítja a nemi egyenlőség elvét, vagyis ugyanannyi számú férfi és nő kap majd helyet a testületben. A tegnap kezdődött kétnapos voksolás további kiemelt jelentőségét az adja, hogy a most megválasztandó képviselők fogják megalkotni a még a Pinochet-diktatúra idején, 1980-ban elfogadott alkotmányt felváltó új alaptörvényt, amelynek elfogadása a 2019 őszén kirobbant tüntetéshullám egyik fő célja volt.

A chilei alkotmányozási folyamat a 2019 októberében kitört, hónapokon át tartó, százezres tömegeket az utcára vivő tüntetéssorozattal indult el. Az egész országra kiterjedő tiltakozási hullám eredetileg a főváros, Santiago metrójegyárainak megemelése elleni demonstrációként indult, amely aztán gyorsan széleskörű szociális követeléseket megfogalmazó tüntetéssorozattá...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái