Előfizetői tartalom

Joe Biden elhibázott döntése miatt újabb Iszlám Államhoz hasonló katasztrófa születhet

Bő egy hónapja jelentette be Joe Biden elnök, hogy az Egyesült Államok hadereje 2021. szeptember 11-én kivonul Afganisztánból, velük együtt pedig a teljes NATO-misszió is leépíti jelenlétét. Bár nem akarják teljesen elvágni az évtizedes háborútól sínylődő ország felé a támogatást, nem reális, hogy helyszíni koalíciós segítség nélkül életben marad a mostani államapparátus, hiszen az országot mérgező mély társadalmi problémákat – a vallási ellentéteket, a működésképtelen gazdaságot, az extrém korrupciót -, 20 év alatt közel sem sikerült megoldani. Az, hogy Amerika kiképezett egy csomó katonát és rendőrt, illetve hátrahagytak nekik jelentős mennyiségű fegyvert, Irak esetében már egyszer humanitárius katasztrófát hozott, most sem várható más kimenetel.

Amerika feladta? Amerikai katonák vonulnak ki a Bagram légibázisról egy régebbi felvételen. Fotó: Robert Nickelsberg/Getty Images 2021. április 14-én jelentette be Joe Biden elnök, hogy az Egyesült Államok minden katonáját kivonja szeptember 11-ig Afganisztánból, velük együtt pedig a nemzetközi koalíciós misszió is véget ér. A kivonulás jelenleg folyamatban van: egy hónap...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés