Előfizetői tartalom

Hamarosan színt vall a Pentagon az UFO-król – Földönkívüliek, ellenséges hatalmak vagy optikai csalódások állnak a különös jelenségek mögött?

Akár már a jövő héten megjelenhet az amerikai védelmi minisztérium és a hírszerzési ügynökségeket összefogó igazgatóság UFO-król szóló jelentése. A közvélemény által nagy érdeklődéssel várt dokumentum szakértők szerint a földönkívüliekre vonatkozó bombasztikus bejelentéseket helyett várhatóan csak arra fog fókuszálni, hogy a haditengerészet kiszivárgott videóin látható különös repülő tárgyak mennyiben jelenthetik ellenséges hatalmak kémtevékenységeit. Egy neves amerikai csillagász pedig azzal hűti le az alienekben hívő tábor várakozásait, hogy szerinte könnyen lehet, hogy a felvételeken látható titokzatos tárgyak egyfajta optikai csalódások eredményei.

Egy december végén elfogadott jogszabály 180 napot adott a Pentagonnak és a hírszerzési ügynökségeknek arra, hogy egy részben nyilvános jelentést készítsenek a kongresszus számára azzal kapcsolatban, hogy az eddigi információik, vizsgálódásaik alapján mit lehet tudni a haditengerészet által észlelt UFO-jelenségekkel kapcsolatban. A határidő valójában június végén jár le, de sajtóértesülések szerint akár már június 1-jén közreadhatják a jelentést.

A jelentés a hivatalos megfogalmazás szerint az azonosítatlan légköri jelenségekkel (unidentified aerial phenomena – UAP) kapcsolatos információkat, elemzéseket fogja tartalmazni. Az amerikai hadsereg szóhasználatában az UAP ugyanis egyre inkább kiszorítja az UFO kifejezést. Az utóbbi fogalmat azért kerülik a szakértők, mert azt a köznyelv a földönkívüliek, vagy azok repülő eszközeinek megnevezésére használja, miközben egyszerűen csak azonosítatlan repülő tárgyakat (unidentified flying object) jelent. Az UAP egyben annyiban tágabb fogalom az UFO-hoz képest, hogy az a megmagyarázhatatlan meteorológiai jelenségekre is kiterjed.

Vadászgépek infravörös kamerái vették fel a titokzatos jelenségeket

Az amerikai közvéleményt az utóbbi bő egy évben kapta el az UFO-láz, ugyanis tavaly áprilisban a védelmi minisztérium elismerte, hogy a 2017-ben kiszivárgott, UFO-észleléseket tartalmazó videók valódiak. Három olyan, a haditengerészet pilótái által készített videóról van szó, amelyekben azonosítatlan repülő tárgyakat látni gyakorlatozó F18-as vadászgépek infravörös kamerái által készített felvételeken. A Pentagon a beismerés mellett a titkosítás feloldásával maga is közzétette a videókat a titokzatos tárgyakról. Az egyik videó 2004-ben, a másik kettő 2015-ben készült a Kalifornia melletti vizek, illetve az Atlanti-óceán felett. A 2004-es, San Diego közelében felvett videóval kapcsolatban pilóták arról számoltak be, hogy egy Tic Tac-szerű valamit láttak az égbolton, amelynek sem szárnyai, sem hajtóműve nem volt.

Milyen témákkal foglalkozik az alábbi cikk?

  • Vadászgépek infravörös kamerái vették fel a titokzatos jelenségeket
  • Külön egység állt fel a Pentagonon belül az UFO-kutatásra
  • Többféle magyarázat lehet
  • Tényleg csak optikai csalódás lenne az egész?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés