Előfizetői tartalom

Biden botrányos javaslata csapás lenne Magyarországra is – És még a célját sem tudná elérni

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten globális adóminimum javaslattal ált elő a társasági adóra vonatkozóan. A javaslat nagyon egyszerű, de éppen ezért megkérdőjelezhető, így nem csoda, hogy már a tárgyalások során is falakba ütközött. Az eredeti amerikai szándék már most sem érvényesül, de ha megvalósulna, az lényegében zárójelbe tenné az OECD eddigi sikereit az adóelkerülés elleni fellépés terén, és ki tudja, milyen adózáson kívüli engedményekre kényszerülne az USA annak érdekében, hogy ne súlyos hitelességi problémákkal kellejen kihátrálnia a javaslatból.

A történet ott kezdődött, hogy a Biden-kormányzat adóemelésekkel tervezi megalapozni a gazdaság beindításának pénzügyi hátterét. Ennek az adóemelési tervnek a része az amerikai társasági adó 21%-ről 28%-ra történő emelése is, amely nyilván még inkább ösztönözné az amerikai nagyvállalatokat arra, hogy a nyereségüket és akár a termelésüket külföldre vigyék...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés