Kutasi Gábor

Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézet , Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Cikkeinek a száma: 7
Antiinflációs politikára kényszerít a háború ára

Antiinflációs politikára kényszerít a háború ára

Az ukrán-orosz háború elsősorban az érintett felek által exportált mezőgazdasági termékek tőzsdei árfolyamán keresztül veszélyezteti a világgazdasági stabilitást. Érdekes módon az energiapiacon orosz olajat importálni előnyös, míg a Brent olaj vásárlók drágán megfizetik a háború következményeit. Ezek az inflációs hatások is erősítik az antiinflációs politika visszatértét.

Minden idők legsúlyosabb válsága sújtja a repülést - Hogy lehet túlélni és kik fognak elbukni?

Minden idők legsúlyosabb válsága sújtja a repülést - Hogy lehet túlélni és kik fognak elbukni?

A nemzetközi turizmus és az üzleti utak kiszolgálójaként a vendéglátáshoz hasonlóan omlott össze a légi utasszállítás piaca. Az ismétlődő Covid-hullámok lezárásai elnyújtják ezt az agóniát, de a rugalmas iparági üzleti modellek képesek biztosítani a légiközlekedési vállalatok túlélését, sőt, fenntartani a technológiai modernizációját. Amely cég a kontinentális repülésre tudott koncentrálni, a gépbeszerzési költségeit át tudta terhelni a lízingbeadókra és kezelni képes a munkaerőproblémákat, az jó eséllyel részese lehet a következő évek iparági feltámadásának.

Megugrott a magyar államadósság, mégsem kell aggódnunk?

Megugrott a magyar államadósság, mégsem kell aggódnunk?

A pandémia okozta gazdasági leállások miatti termelésvisszaesés ellentételezésére világszerte költekezéssel reagáltak a kormányok. Így tett a magyar kormány is, amelynek következtében idén átlépte az államadósság GDP-arányos szintje a lélektani 80%-os szintet. Jogosan merül fel a kérdés, hogy a 2010-es évek eleji 80%-ra jutottunk-e vissza, és a lezárások okozta recesszió semmissé tette-e a 2010-es évek adósságkezelésének minden eredményét. Hogyan lehetséges, hogy 2021-ben a 80% feletti államadósságszint felminősítést, míg 2009-ben és 2011-ben leminősítést hozott az országnak az adósságkockázatok tekintetében?

Biden botrányos javaslata csapás lenne Magyarországra is – És még a célját sem tudná elérni

Biden botrányos javaslata csapás lenne Magyarországra is – És még a célját sem tudná elérni

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten globális adóminimum javaslattal ált elő a társasági adóra vonatkozóan. A javaslat nagyon egyszerű, de éppen ezért megkérdőjelezhető, így nem csoda, hogy már a tárgyalások során is falakba ütközött. Az eredeti amerikai szándék már most sem érvényesül, de ha megvalósulna, az lényegében zárójelbe tenné az OECD eddigi sikereit az adóelkerülés elleni fellépés terén, és ki tudja, milyen adózáson kívüli engedményekre kényszerülne az USA annak érdekében, hogy ne súlyos hitelességi problémákkal kellejen kihátrálnia a javaslatból.

Valóban meg kell emelni az amerikai minimálbért?

Valóban meg kell emelni az amerikai minimálbért?

2021 elején ismét fellángolni látszik az Egyesült Államokban a minimálbér vita. Gondolhatnánk, hogy a kérdéskörnek gazdasági vonatkozásai az elsődlegesek, de nem véletlen, hogy egy újonnan megválasztott demokrata elnök és egy demokrata többségű Kongresszus alatt kerül a kérdés a figyelem középpontjába.

A populizmus új felülete a tőzsde

A populizmus új felülete a tőzsde

A GameStop történet mögött nem csupán ügyes kisbefektetői mozgások, hanem politikai indulatok is forronganak. Egyelőre szétszórt esetekkel találkozunk, de bármikor kinőhet belőle széles mozgalom. Az amerikai politikusok elitellenes szólamokat hangoztató, populista csoportjai beálltak az ügy mögé, a centristák még nem foglaltak állást. Az Nemzeti Köszszolgálati Egyetem kutatói elemzik a jelenség rendszerszintűvé válásának lehetőségét és a politikai intézményrendszer várható reakcióját.

Eladósodni nem kell félnetek jó lesz

Eladósodni nem kell félnetek jó lesz

A nemzetközileg meghatározó pénzügyi intézmények szemléletében gyökeres fordulat ált be 2008 és 2020 között, két súlyos világgazdasági válságkezelésének tapasztalatainak következtében. Az egy évtizeddel ezelőtti stabilitásra törekvő és a monetáris és fiskális kockázatokat mérséklő javaslatok a 2020-as Covid-19 válság kezelése során már fel sem merültek. Helyette a vezető közgazdászok az élénkítés és az aktivizmus fontosságáról beszélnek manapság, melyet az NKE Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének közgazdászai szemléltetnek.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Olyan nyomás alá kerül Magyarország pillanatokon belül, aminek évekig fizethetjük az árát
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.