Előfizetői tartalom

Új erő formálódik Európában, és Orbán Viktor lehet az egyik legfőbb vezetője

Zsoldos Ákos
Új jobboldali erő jelenhet meg az európai politikában: az ECR és az ID részleges egyesülésével egy markánsan jobboldali, az európai integrációval szemben kritikus pártcsalád létesülhet. A két blokkhoz kívülről csatlakozhat a Fidesz, amely egyelőre független mindegyik pártcsaládtól. A magyar kormánypárt meghatározó erejű lenne a szövetségen belül, és nem túlzás azt állítani, hogy Orbán Viktor egyben katalizátora is az egyesülésnek. Ha a részleges összeolvadás megvalósul, akkor az Európai Parlament második legnagyobb frakciója jöhet létre, de nem csak emiatt fontos a fejlemény. Az elmúlt hónapokban ismét előkerülő integrációs kérdések ugyanis alighanem az elkövetkező néhány év forró témái lesznek, és az európai föderalizációs tervekkel szemben most egy zászló alatt sorakozhatnak fel az integráció mélyítését ellenző legjelentősebb európai pártok. Az egyesülés előhírnöke lehet egy olyan jövőbeli politikai helyzetnek, ahol a korábbi törésvonalak helyét egy kérdés veheti át – ez pedig az Unió jövőjéről alkotott antagonisztikusan ellentétes elképzelés.

Az Európai Parlamentben jelenleg két jobboldali tömb, az egykori brit toryk által dominált Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) és a frissebben alakult Identitás és Demokrácia (ID) tömöríti a jobboldali-nacionalista integráció ellenes pártok zömét. A két pártcsalád, illetve az ID esetén annak elődje, a Szabadság és Demokrácia fundamentális különbségek és eltérő...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái