Előfizetői tartalom

Súlyos vád az ENSZ-től: embertelen bűncselekményeket követtek el Oroszország zsoldosai

Huszák Dániel
Embertelen bűncselekményekkel vádolták meg Oroszország Afrikában tevékenykedő zsoldosait egy friss ENSZ-jelentésben. A nemzetközi szervezet elemzői szerint a hivatalosan csak kiképzési feladatokat ellátó fegyveresek valójában tevékenyen részt vesznek a Közép-afrikai Köztársaságban zajló harcokban, civileket öltek meg, fosztogatnak és más súlyos háborús bűncselekményeket követnek el. Oroszország mindent tagad, és azt állítja, hogy csak a megtépázott afrikai ország békéjét akarják helyre állítani, valójában azonban a színfalak mögött a Közép-afrikai Köztársaság gazdag gyémánt- és aranylelőhelyeiért folyhat a harc, melyekből hatalmas szeletet szerezhet meg hamarosan egy Putyin-közeli oligarcha.

Ez a világ egyik legkaotikusabb országa Kisebb-nagyobb megszakításokkal évtizedek óta polgárháború zajlik a Közép-Afrika Köztársaságban, jelenleg éppen egy 2012 óta húzódó, többfrakciós konfliktus teszi teljesen élhetetlenné a 4,5 milliós lakosságot számláló országot. Csak a mostani polgárháború miatt közel 1 millió ember vált menekültté. A polgárháborúban...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái