Előfizetői tartalom

Bíróság elé kerüljön-e öt ex-államfő? Erről szól ma az első mexikói népszavazás

Egészen szürreális népszavazást tartanak ma Mexikóban, amely az első országos hivatalos referendumnak számít a közép-amerikai államban. A népszavazáson arról kérdezik a polgárokat, hogy bíróság elé állítsák-e az előző öt államfőt, miközben erre mindenféle referendum nélkül is minden jogi lehetősége meglenne a hatóságoknak. Tovább fokozza a jogi szempontból kifogásolható népszavazás abszurditását, hogy a referendumon nem vesz majd részt az amúgy azt kezdeményező, magát a nép hangjára figyelő politikusként beállító Andrés Manuel López Obrador jelenlegi államfő, amit azzal indokolt, hogy nem híve a bosszúnak. Az államfőt bírálók szerint a népszavazási színjátékkal csak saját választói bázisát kívánja erősíteni elnöki ciklusának félidejében López Obrador, aki az előző öt államfő 30 éves időszakát egyszerűen csak „neoliberális, korrupt” korszaknak titulálja, amelynek szerinte a 2018-as megválasztása vetett véget. A helyi korrupcióellenes civil szervezet szerint azonban López Obrador hatalomra kerülése óta egyáltalán nem csökkent a korrupció mértéke az országban, miközben a drogkartellek továbbra is az ország mintegy harmadát tartják ellenőrzésük alatt.

Bíróság elé állítsák-e Mexikó előző öt – 1988 és 2018 között hatalmon lévő – államfőjét? Lényegében erről a kérdésről tartanak ma népszavazást a közép-amerikai államban, amely egyben Mexikó első országos referenduma. A népszavazást Andrés Manuel López Obrador jelenlegi államfő kezdeményezte még 2020 szeptemberében. A 2018-as elnökválasztáson fölényes győzelmet arató – a sajtó által nevének kezdőbetűi alapján csak egyszerűen AMLO-nak nevezett – balközép politikus nem sokkal hivatalba lépése után már felvetette: érdemes lenne a nép véleményét kikérni arról, hogy indítsanak-e eljárást az elnöki rendszerű Mexikó előző öt államfőjével szemben a hivatali időszakuk alatt elkövetett korrupciós, illetve egyéb, az emberi jogokat sértő bűncselekmények miatt.

„Neoliberális, korrupt” korszakot hagyna maga mögött

A népszavazási kezdeményezését azzal indokolta AMLO, hogy az előző öt elnöki adminisztráció 30 évét „általános korrupció, az emberi jogok tömeges megsértése és a vezető tisztviselők számára biztosított büntetlenség” jellemezte. AMLO rendszeresen azt hangsúlyozza, hogy azért lett elnök, hogy cezúrát húzzon a 2018 előtti 30 évvel szemben, amikor az általa „neoliberálisnak, korruptnak” nevezett kormányzatok voltak hatalmon.

Szerinte az előző öt államfő felelős az ország jelenlegi problémáiért, a korrupcióért, az óriási mértékű vagyoni koncentrációért, és a drogkartellek elleni küzdelem kudarcáért.

Miről szól a cikk?

  • „Neoliberális, korrupt” korszakot hagyna maga mögött Mexikó
  • Sokan a jogállamiság paródiájának nevezik a mai népszavazást
  • Az államfő nem szavaz az általa kezdeményezett népszavazáson
  • Az ország harmada a drogkartellek kezén van

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés