Előfizetői tartalom

Mégis hogy a fenébe foglaltak el a tálib lázadók néhány hét alatt szinte egy egész országot?

Joe Biden elnök tavasszal bejelentette: a NATO katonák elhagyják Afganisztánt, ezentúl az afgán kormány és haderő kezében van az ország további sorsa. A radikális iszlamista tálib lázadók elsöprő offenzívába kezdtek: pár hét alatt szinte a teljes vidéket és a nagyvárosok több mint felét az uralmuk alá hajtották. Az afgán hadsereg papíron nagyobb, jobban kiképzett, jobban felszerelt volt, ráadásul még légi támogatást is kaptak az Egyesült Államoktól, mégis úgy tűnik az eddigiek alapján, hogy képtelenek érdemi ellenállást támasztani a kvázi irreguláris milíciaként funkcionáló tálibok ellen. Annak, hogy ilyen gyorsan összeroppant az afgán haderő, számos oka van, megpróbáltuk összeszedni a lényegesebbeket.

Morál, fanatizmus, propaganda Tálib harcosok ünneplik az Egyesült Államokkal kötött megállapodást. Fotó: Wali Sabawoon/NurPhoto via Getty Images Körülbelül 186 ezer katona szerepelt az Afgán Nemzeti Hadsereg állományában, amikor Joe Biden elnök elrendelte a NATO-csapatok kivonását, rendőrökkel és más biztonsági szervekkel együtt körülbelül 300 ezer főre rúgott ez...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés