Előfizetői tartalom

Megelevenedett a földi pokol: a világ veszélyesebb hellyé vált

A Nyugat afganisztáni kivonulása egy húsz éve zajló történet katasztrofális lezárásának látszik, azonban ez még nem a történet vége, csak egy olyan fejezet utolsó sora, amely – a vietnami háború óta nem látott képsorok után – könnyen lehet, hogy veszélyesebb hellyé tette a világot. Nem nevezhetjük azonban teljes kudarcnak a mögöttünk álló két évtizedet, hiszen a terroristák meggyengítése működött, amivel megbecsülni sem lehet, hogy hány merényletet sikerült megakadályozni. Az afganisztáni nemzetépítés azonban valójában teljesen irreális elképzelés volt. Amerikának újfent be kell látnia, hogy egy ország intézményi környezete – normák, tradíciók, szokások – csak évszázadok alatt alakíthatóak át, és a legkevésbé sem megy akkor, ha a közösség nem akarja. A nemzetépítés bukása után a tálibok felemelkedésével a nyugati országokat fenyegető terrorszervezetek ismét megerősödhetnek.

Véres kivonulás Szinte mindenki biztos volt abban, hogy a szövetségesek kivonulása után valamikor bekövetkezik a tálib hatalomátvétel Afganisztánban. Az viszont meglepte az amerikai hírszerzést, hogy ez nem egy év alatt történt meg, hanem a kivonulás megkezdése után azonnal. Mindez reményt ad a térségbeli terroristasejteknek, hiszen a nyugati hatalmak gyengeségét és a tálibok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés