Előfizetői tartalom

Megszületett a döntés: valóban el kell búcsúznunk a magyar Gripen vadászgépektől?

Huszák Dániel
Régóta foglalkoztatja a haditechnikai témák iránt érdeklődőket, hogy mi lesz majd a Honvédség légierejében szolgáló Gripen vadászgépek utódja. Az elmúlt években felmerült már számos lehetséges utód neve, köztük leggyakrabban a méregdrága amerikai F-35-ösöké, de nagyon úgy tűnik, hogy a svéd Gripenek a 2026-os lízingszerződés lejárta után is tovább szolgálnak majd a légierőben. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a napokban megállapodást kötött a svéd SAAB-bal a Gripenek legújabb informatikai upgrade-jének beszerzéséről, melynek köszönhetően jelentősen növekszik majd a merevszárnyasok harcászati értéke. Ezen kívül egy szándéknyilatkozat is született, melynek lényege, hogy a SAAB és a magyar kormány olyan területeket keresnek, melyeken közös kutatás-fejlesztési és mérnöki együttműködéseket tudnak végrehajtani.

Nem lenne most egyszerű új vadászgépet venni 2026-ban lejár a Magyar Honvédség légierejében található 14 darab JAS-39 Gripen vadászgép lízingszerződése, ami azt jelenti, hogy végleg magyar tulajdonba kerülnek ezek a merevszárnyú repülőgépek. Korábban több újságcikk és fórumposzt is született arról, hogy a szerződés lejárta után a döntéshozók ki akarják vonni...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái