Előfizetői tartalom

Gyarmat lehet az EU-ból 2050-re? Háromféle forgatókönyvet vázolt föl a geopolitikai szakértő

Huszák Dániel
Komoly kihívások előtt áll az Európai Unió a következő évtizedekben, könnyen lehet, hogy keleti hatalmak vagy az Egyesült Államok nyomásgyakorlása miatt permanensen valamelyik érdekszférában ragadunk – mondta el Bruno Macaes geopolitikai szakértő a mai Brain Baron, aki hozzátette: valószínűbb, hogy Európa néhány évtizeden belül de facto amerikai gyarmattá válik. Orbán Balázs, a miniszterelnökség politikai igazgatója úgy véli, az egyik legnagyobb fenyegetés Európára nézve a migráció, hiszen ez visszafordíthatatlanul átalakíthatja egyes európai országok civilizációs hátterét, illetve azt is hangsúlyozta: nem baj az, ha az EU tagjai nem minden gazdasági, politikai kérdésre teljesen egységesen reagálnak.

Ma került sor a Brain Bar második napjára, melynek egyik panelbeszélgetése során Bruno Macaes geopolitiai szakértő és Orbán Balázs, a miniszterelnökség politikai igazgatója az Európai Uniót érintő, jövőbeli kihívásokról beszélgettek. Bruno Macaes úgy látja: a térség legnagyobb kihívása a következő évtizedekben a fejlett biztonsági és katonai képességek kialakítása...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái