Előfizetői tartalom

Titkos tervek a harmadik világháborúról: a magyar hadsereg foglalta volna el a nukleáris sivataggá bombázott Bécset

Huszák Dániel
Néhány hete írtunk az Operation Unthinkable-ről, Winston Churchill abbéli terveiről, hogy a legyőzött Wehrmacht-katonákat újrafegyverezve megtámadja a Szovjetuniót. A későbbi Vasfüggöny túloldalán is ötleteltek arról, hogy lehetne gyorsan legyőzni a Nyugat hadseregeit, az erre vonatkozó haditerveket viszont a Kreml a mai napig hétpecsétes titokként kezeli. Szerencsére a rendszerváltás után néhány volt kommunista ország közlékenyebb lett: lengyel politikusoknak köszönhetően a világ tudomást szerezhetett pár éve a „Hét nap alatt a Rajnáig” fedőnevű, a NATO-elleni katonai akció terveiről. A kommunista vezetés elképzelése az volt, hogy nukleáris sivataggá változtatják Nyugat-Európa nagyvárosait, majd összfegyvernemi invázióval meghódítják Ausztriát és Németországot. A tervek kivitelezésében a Magyar Néphadseregnek is kulcsfontosságú szerep jutott volna.

A „Hét nap alatt a Rajnáig” fedőnevű akciót 2005-ben hozta nyilvánosságra a lengyel kormány, sok más korábban titkosított szovjet inváziós tervvel együtt, mint például a Duna-hadművelet, melynek keretein belül a Varsói Szerződés országai (köztük Magyarország) lerohanta Csehszlovákiát a prágai tavaszt követően. A haditerv 1979-ben készült el, egy olyan fiktív szcenáriót...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái