Előfizetői tartalom

Magyar kézbe került a híres katonai repülőgépgyár – Nézzük, milyen gépek készülnek az új üzemben!

A múlt héten magyar befektetők többségi tulajdonába került az Aero Vodochody, a legnagyobb cseh repülőgépgyártó vállalat. A nagymúltú cég a Vasfüggöny leomlása előtt élte legszebb napjait, amikor több ezer kiképzőgépet gyártottak a keleti blokk országainak, de még vadászgépek is százával „gurultak ki” a cseh vállalat üzemeiből. Az új tulajdonosok vélhetően a modern vadászgépek pilótáinak kiképzésére specializálódott L-39NG sugárhajtású kiképzőgépektől várják a vállalat értékesítési számainak felfutását, de hamarosan valószínűleg sor kerül majd könnyű csapásmérő repülőgépek gyártására is az Aeronál. Az akvizíció egyébként beleillik a kormány abbéli stratégiájába is, hogy modern repülőgép-ipari ökoszisztémát alakítsanak ki Magyarország vonzáskörzetében.

Magyar tulajdonban a legnagyobb cseh repülőgépgyártó A múlt héten jelentették be, hogy többségi magyar tulajdonba került az Aero Vodochody, a legnagyobb cseh repülőgépgyártó vállalat. A szeptember 30-án zárult tranzakció alapján az új tulajdonos egy HSC Aerojet nevű cég lett, melyet 80%-ban Szalay-Bobrovniczky Kristóf, volt londoni nagykövet, 20%-ban pedig a cseh Omnipol...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés