Előfizetői tartalom

Lengyelország forrong, Csehország új irányt vehet – Mi lesz a V4-szövetséggel?

A lengyel alkotmánybíróság múlt heti, az EU-ban nagy felhördülést kiváltó döntése, illetve a hétvégi csehországi választások után a Visegrádi Együttműködés két országában is kiszámíthatatlan politikai folyamatok indultak be, amelyek hatással lehetnek a V4-ek kooperációjára is. Csehországban valószínűleg új kormány alakul, amellyel vélhetően nehezebb lesz együttműködnie a magyar kormánynak, mint Andrej Babis kabinetjével, amely mellett Orbán Viktor is letette a garast. Ha pedig Lengyelország kilépne az EU-ból – amire egyelőre kicsi az esély, de vannak, akik már komoly eshetőségként beszélnek róla –, az valóban jelentős változásokat indíthatna el a visegrádi országok együttműködésében.

Erősödő, majd gyengülő szövetség A 2010-es évek közepének menekültválsága idején a krízis kezelésének kérdésében éles különbség alakult ki az Európai Unió nyugati és keleti tagállamai között. Míg a nyugatiak alapvetően a menekültek EU-n belüli, kvóták szerinti arányos elosztását szerették volna elérni, a keleti tagállamok, mindenekelőtt a Visegrádi Együttműködés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés