Előfizetői tartalom

Szalonképessé válik a véres polgárháború dúlta ország diktátora, már Amerika sem keménykedik

A korábban páriának minősülő szíriai elnök, Bassár el-Aszad egyre inkább szalonképessé válik az arab világban – a korábban a diplomáciai kapcsolatokat Szíriával megszakító arab országok sorra rehabilitálják a tíz éve véres polgárháború dúlta ország elnökét. Bár az érintett országok az Egyesült Államok szövetségeseinek számítanak a régióban, Amerika egyelőre nem hajlandó elfogadni Aszad uralmát, ugyanakkor nem is tesz keresztbe arab szövetségesei közeledésének. Amerika már rég nem meghatározó erő Szíriában, és láthatóan nem is törekszik ott nagyobb szerepre – más globális kihívások jóval fontosabbak számára Aszad ügyénél.


Véget nem érő polgárháború

A több mint tíz éve tartó szíriai polgárháború napjaink egyik legsúlyosabb és legtöbb életet követelő háborús konfliktusa. Az elmúlt évtizedben több mint 600 ezer ember vesztette életét, és több mint 6 és fél millióan hagyták el az országot. A szír menekültek többsége a szomszédos országokban – Jordániában, Libanonban és Törökországban – tartózkodik menekülttáborokban, de több százezren keltek útra Európa felé is, előidézve a 2015-ös menekültválságot.

A szíriai polgárháború az „arab tavasz” néven ismert felkeléssorozat részeként indult 2011. március 15-én, azután, hogy Tunéziában és Egyiptomban a felkelők már elzavarták az ottani, évtizedek óta hatalmon lévő diktátorokat. Szíria elnöke, Bassár el-Aszad 2000 óta irányította az országot, miután meghalt apja, aki 1971-től ült az elnöki székben. Az Aszad-dinasztia tehát idestova fél évszázada vezeti a közel-keleti arab országot.

Aszad uralma sokáig kötélen táncolt, mígnem a Vlagyimir Putyin vezette Oroszország 2015 szeptemberétől nagyrészt légicsapásokkal be nem avatkozott a konfliktusba a diktátor mellett.

Ezekkel a témákkal foglalkozunk kiemelten cikkünkben

  • Már tíz éve tart a véget nem érő polgárháború Szíriában
  • Bassár el-Aszad szír elnököt Putyin aktív támogatása mentette meg
  • A korábban pária Aszad egyre szalonképesebbé válik a térség arab országai körében
  • Az Egyesült Államok egyelőre nem tágít, nem támogatja Aszadot

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés