donald trump
Globál

Lehullott a lepel Trump mestertervéről – Tényleg kinyírja a volt elnök a Facebookot?

Huszák Dániel
Rengeteg Facebook- és Twitter-felhasználót dühít a közösségi oldalak által alkalmazott cenzúra. Van, hogy egy teljesen ártalmatlan mémért, fotóért, esetleg egy kicsit csípősebb megjegyzésért hetekre tiltják a közösségi oldalak az embert, ami kifejezetten frusztráló tud lenni. Donald Trump elnök is így érez, akit azután radíroztak le az internetről, hogy beszédét követően támogatói megostromolták a Capitoliumot. Hiába lehet, hogy legalább a Facebook feloldja majd Trump tiltását, ezt nem várja meg az ex-elnök, helyette inkább új közösségi oldalt indít. Messze nem Trump az első befolyásos személy, aki a szólásszabadságot zászlajára tűzve új közösségi oldallal száll szembe a big techek cenzúrájával és nem is ő lesz az első, aki ezzel kudarcot fog vallani. A projekt végkimenetele borítékolható: elárasztják az új közösségi oldalt a dzsihadisták, a nácik és a pornó, az üzemeltetőknek pedig választaniuk kell: vagy elkezdenek ők is cenzúrázni, vagy elvesztik az összes „normális” felhasználójukat. Ha pedig van cenzúra és nincs szólásszabadság, akkor miért is ne használná az ember a Facebookot?

Jön a csupa nagybetűs IGAZSÁG

Donald Trump Twitter-fiókját senkinek nem kell bemutatni, aki 2015 és 2021 között akár egyszer is megnyitotta a híreket. Sokáig finoman szólva is ellentmondásos üzeneteket tett közzé a Republikánus politikus, a techcégek csak azért nem tiltották le, mert az Egyesült Államok elnöke volt, bár hatalmas volt az erre irányuló nyomás.

2021. január 6-án azonban változott a széljárás: miután Donald Trump hónapokon keresztül ekézte az amerikai választási rendszert és csalással vádolta meg a Demokrata Párt tagjait, hívei az elnök beszéde után megostromolták a Capitoliumot. Az incidens következménye legalább öt haláleset volt, illetve jelentős anyagi kár. A közösségi oldalak ezután egy emberként letörölték Donald Trumpot minden platformról: elvesztette Facebook-oldalát, Twitter-fiókját, Youtube-csatornáját és minden más mainstream oldalhoz való hozzáférését is.

Egy ideig azzal próbálkozott az elnök, hogy kampányoldalán tett közzé rövid, Tweet-szerű üzeneteket, a feedre pedig fel lehetett iratkozni e-mailes úton. Ez nem sok embert érdekelt, úgyhogy Trump szűk egy hónap működés után le is húzta a rolót.

Szerdán végül bejelentette az ex-elnök, amiről régóta lehetet pletykákat olvasni:

saját közösségi oldalt indít, TRUTH – azaz IGAZSÁG néven.

Olyan világban élünk, ahol a táliboknak hatalmas jelenléte van Twitteren, de a kedvenc amerikai elnök el lett némítva. Ez elfogadhatatlan

írta Donald Trump, aki minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként hagyta ott hivatalát. Az viszont igaz, hogy a táliboknak tényleg számos Twitter-fiókja és jelentős elérése van, csak Zabihulla Mudzsahid, az iszlamista szervezet szóvivője 400 ezer követővel rendelkezik.

Trump közösségi oldala már idén elindul béta verzióban, nyilvánosan elérhető pedig 2022 első negyedévében lesz.

„Nagyon várom már, hogy közzétegyem az első IGAZSÁGOT az IGAZSÁG közösségi felületen. A TMTG-t azért hoztuk létre, hogy mindenkinek hangot adjunk.

Nagyon várom már, hogy megoszthassam a gondolataimat az IGAZSÁG közösségi felületen és felvegyem a harcot a techóriásokkal”

– írta Donald Trump a Trump Media & Technology Group, azaz TMTG oldalán.

A közösségi oldal mellett Trump egy videó-streaming szolgáltatást és felhőszolgáltatást is akar indítani.

Jól indult, de jöttek a nácik

Nem Donald Trump az első prominens személy, aki megelégelte a big techek cenzúráját és saját közösségi oldalt indított, volt már az elmúlt években számos ilyen próbálkozás.

Jason Miller, Trump volt kommunikációs tanácsadója 2021. nyarán indította el a GETTR-t, egy olyan közösségi oldalt, mellyel kifejezetten a konzervatív / jobboldali politikai hangoknak akart teret adni. Az oldal ideológiai háttere az volt, hogy az üzemeltetők szerint a big techek vezetői erősen baloldali beállítottságúak, így jóval nagyobb mozgásteret adnak a baloldali radikálisoknak, míg a jobboldalról még a mérsékeltebb hangokat is tiltják. A platformra regisztrált pár prominesnebb jobboldali figura is, köztük Mike Pompeo korábbi külügyminiszter, Sean Hannity politikai kommentátor és Kevin McCarthy, a Képviselőház Republikánus frakcióvezetője. Trump nem regisztrált - aztán bár egy ideig tárgyaltak Millerrel a TRUTH és a GETTR összemosásáról, de nem sikerült megegyezni.

Az oldalt rövidesen indulása után elárasztották az Iszlám Állam hívei, akik durva, erőszakos tartalmat kezdtek el közzétenni lefejezésekről, kövezésekről és terrorcselekményekről.

Ezen kívül az oldalt illegális pornográf felvételekkel is megtöltötték a felhasználók, hiszen szinte semmilyen automatikusan működő tartalom-szűrési mechanizmus nem működik a GETTR-en, csak a felhasználók bejelentései alapján törölnek tartalmat, ami egy zárt közösségen belül nem működik.

Vannak olyan alternatív közösségi oldalak is, ahol kifejezetten a rasszizmus, az antiszemitizmus és a neonáci tartalom mennyisége a problémás. Erre példa kisebb részben a QAnon-hívők és a radikális Trump-támogatók által használt Parler, nagyobb részben pedig a Gab, egy olyan közösségi oldal, amely semmilyen politikai tartalmat nem töröl, amíg az nem buzdít nyílt erőszakra.

A Gaben olyannyira elburjánzott a neonáci és antiszemita tartalom, hogy jobboldali radikálison kívül más már nem is használja a platformot.

Andrew Torba, a Gab alapító-vezérigazgatója egyébként maga sem éppen közömbös a szélsőséges politikai ideológiák iránt: a Gab hivatalos Twitter-oldalán az egyik utolsó posztban azt írta, hogy „párhuzamos, keresztény társadalmat építenek, mert elegük van a mostani zsidó-bolsevik társadalomból.” A fiók rövidesen a poszt után megszűnt.

Érdemes egy szót ejteni Jordan Peterson híres-hírhedt pszichológus közösségi oldaláról, a Thinkspotról is. Az oldal azután indult, hogy a Patreon, egy közösségi finanszírozással foglalkozó weboldal letiltotta Carl Benjamint, egy magát liberálisnak valló, amúgy általában feminizmus- és iszlám-ellenes podcastokat gyártó Youtube-hírességet. Ez még 2018-ban történt és rövidesen az incidens után el is indult a Thinkspot, azonban a mai napig bétában van, nagyon limitált a felhasználói bázisa és alig-alig történik rajta valódi közösségi interakció – inkább funkcionál egy Jordan Peterson fanoldalként, mint egy valódi közösségi oldalként. Mindezt tetézve várhatóan még fizetős is lesz az oldal, ha kijön a béta fázisból.

Összességében elmondható, hogy még ha nem is léteznének trollok, akik gusztustalan tartalommal töltik tele a közösségi oldalakat és minden rendeltetésszerűen funkcionálna,

akkor sem tudná elérni egyik "big tech-ellenes" közösségi oldal sem azt a széles és sokszínű közösséget, amit a Facebook, a Twitter vagy a Youtube el tud érni.

Ennek elsődleges oka, hogy a nagy nevekkel fémjelezett oldalak, mint Jordan Peterson, Donald Trump vagy Jason Miller, nyilván elsősorban olyan emberek számára érdekesek, akik szeretik ezeket a (politikai) szereplőket és ideológiailag azonosulni tudnak velük. Nincs értelme annak például, hogy egy baloldali nézeteket valló, de amúgy viszonylat passzív felhasználó regisztrájon akár Miller, akár Trump közösségi oldalára, hiszen ő a Facebookot sokkal szélesebb funkciókkal tudja sokkal többféle célra használni, anélkül, hogy politikai ellenfeleinek támadásai fenyegetnék. Egy valódi Facebook-gyilkos közösségi oldal csak akkor jöhet létre, ha nem politikai szereplő indítja és nem politikai céllal jön létre.

Végül egy említést érdemel a Hundub is, a magyar közösségi oldal, amely elsősorban hiányos technikai háttere miatt néhány hónap döcögős működés után megszűnt.

A cenzúra dilemmája

A cenzúra nem szép dolog és tényleg rendkívül idegesítő, különösen akkor, ha indokolatlanul történik. Bosszantó, hogy nem lehet bizonyos történelmi témákról beszélni Facebookon, nem lehet leírni egyes politikusok nevét, nem lehet egy csomó mindennel viccelni, hiszen a moderálást végző algoritmusok képtelenek a kontextus vizsgálatára, emberi moderátorból pedig nincs elég. A legrosszabb az egészben, hogy a mainstream közösségi oldalak sokszor teljesen inkonzisztensen alkalmazzák a szabályaikat; simán előfordulhat, hogy kiposztolunk egy vicces mémet, egy év múlva szigorodnak a moderációs elvek, majd ráakad a posztra a cenzor és letilt, melynek következtében 30 napig nem tudunk beszélni az édesanyánkkal.

Ettől függetlenül sajnos az alternatív közösségi oldalak példája rámutat: cenzúrára – bizonyos szintig – igenis szükség van; nem lehet létrehozni egy olyan oldalt, amely valódi „szólásszabadság-platform.”

Az ilyen platformok sorsa mindig ugyanaz: csatatérré válnak az iszlamisták és a neonácik közt, illetve ellepi az illegális pornó, egészen addig, amíg az üzemeltetők nem nyúlnak a tartalomtörlés és a moderálás eszközéhez.

Donald Trump közösségi oldalának pályája tehát valószínűleg igencsak hasonló lesz, mint a GETTR-é vagy a Parleré:

  1. szólásszabadságot hirdetnek,
  2. ellepi az oldalt a szélsőséges, gyűlöletkeltő tartalom és a pornó,
  3. elkezdenek felhasználókat tiltani és posztokat törölni, akárcsak a Facebookon,
  4. az átlagos felhasználók nem látják tovább értelmét annak, hogy az oldalon maradjanak ugyanolyan cenzúra, de korlátoltabb tartalomelérés mellett,
  5. senki nem használja tovább a TRUTH-ot néhány ezer embernél, akik csak Trump posztjainak olvasására maradnak a platformon.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy minden hibája ellenére azért látható, hogy a Facebook, a Twitter és más mainstream közösségi oldalak igyekeznek javítani a tartalomszűrési algoritmusaikon, illetve konzisztensebbé próbálják tenni szabályaikat, átfogó változásra viszont csak akkor lehet majd számítani részükről, ha

  1. fejlődik annyit a mesterséges intelligencia, hogy az helyettesíteni tudjon egy embert (még jó pár évig ez nem fog megtörténni),
  2. lesz átfogó, globális vagy lokális szabályozás arról, hogy mit engedhetnek, és mit kell, hogy tiltsanak a közösségi oldalak.

Az EU-ban már folynak tárgyalások a közösségi oldalak szabályozásáról és egy ideig úgy tűnt, hogy Magyarországon még az uniónál is korábban lesz közösségi platform-szabályozás. Akár az amerikai republikánusoknak, a magyar kormánynak is az volt a fő problémája, hogy a Facebook látszólag elfogultan cenzúrázza a jobboldali politikai szereplőket. Egyelőre annyit tudni a szabályozás alakulásáról, hogy Magyarország továbbra is részt vesz a közös, EU-s keretrendszer kidolgozásában; most már valószínű, hogy ez lesz az irányadó és nem történik meg a helyi irányelvek kidolgozása, mielőtt a közös, uniós állásfoglalás elkészül.

Címlapkép: Jessica Rinaldi/The Boston Globe via Getty Images

Frankfurti tőzsde
elektromos auto veszely
Steiner Attila eloadas Portfolio konferencia MEKH

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
GettyImages-1236751511