Előfizetői tartalom

Egy szobor miatt lángoltak fel az indulatok Amerikában, a múltról szóló vita a jelen kultúrharcává éleződött

A New York-i városvezetés október közepén úgy döntött, eltávolítja az Egyesült Államok egyik alapító atyjának, a Függetlenségi Nyilatkozat megfogalmazójának, Thomas Jeffersonnak a városházában található gipszszobrát. A döntés nagy vitát keltett Amerikában, még Donald Trump volt elnök is megszólalt. Jefferson szobrának azért kell mennie a városházáról, mert az Egyesült Államok harmadik elnöke rabszolgatartó volt. De milyen nézeteket vallott Jefferson a rabszolgaságról és a feketékről? És mit mondanak az eltávolítás mellett, illetve ellen érvelők?

Az alapító atya szobrának mennie kell a New York-i városházáról Október 18-án a New York-i önkormányzat közgyűlése egyhangúlag úgy döntött, hogy eltávolítják az Egyesült Államok egyik alapító atyjának, Thomas Jeffersonnak a városháza tanácstermében lévő szobrát, amely 1915 óta állt a helyén. A szobor eltávolítását már két évtizede követelik a városháza...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés