Újabb hadiipari üzlet körvonalazódik Magyarországon, most Dél-Koreával bútorozhatunk össze

Portfolio
Tárgyal a Dél-Koreai Védelmi Beszerzési Program Hivatal (DAPA) Magyarországgal egy lehetséges hadiipari kutatás-fejlesztési megállapodás nyélbe ütéséről – számol be a Defense World.

A haditechnikai szaklap egy lehetséges, kiképző-repülőgépekkel kapcsolatos üzlet kapcsán hozta szóba Magyarországot; a Korea Aerospace Industries (KAI) a szlovák Letecké opravovne Trenčínnel (LOTN) együttműködve összesen 10 FA-50-es kiképző-repülőgépet akar eladni a szlovák légierőnek régi, L-39-es kiképzőgépeik felváltására. A hírt a HTKA haditechnikai fórumon szúrták ki.

A Defense World szerint a DAPA és a magyar kormány egy hadiipari kutatás-fejlesztési együttműködési szándéknyilatkozat aláírására készül. Azt nem tudni, hogy Magyarország pontosan milyen fegyvernemben tervez együttműködni Koreával; hazánkban épp jelentős katonai repülési és szárazföldi harcjármű-fejlesztési ökoszisztéma kiépítése zajlik.

Eunho Kang, a DAPA igazgatója azt mondta, hogy „a Szlovákiával és Magyarországgal való együttműködés lehetősége hatalmas potenciállal bír a dél-koreai hadiexport kapcsán.”

Mun Dzse, Dél-Korea elnöke épp a napokban járt Budapesten, ahol többek közt egy új egyetemi kampusz létrehozásával is tárgyalt a magyar kormánnyal.

Az elmúlt hónapokban különösen a repülőgép-ipari ökoszisztéma fejlesztésével kapcsolatosan érkeztek hírek: a magyar kormány megállapodott különféle projektekkel kapcsolatosan a SAAB-bal, a Pipistellel, az Aero Vodochodyval, az Embraerrel és korábban az Airbusszal is.

Címlapkép: Chung Sung-Jun/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF