Előfizetői tartalom

Mégis mit csinálnak a magyar katonák a világ legveszélyesebb, leginstabilabb országaiban?

Huszák Dániel
Néhány napja két fontos döntés is született az Országgyűlésben: Magyarország katonákat küld a Száhel-övezetbe és meghosszabbításra került a honvédség iraki missziója is. A külföldi missziókon résztvevő magyar katonák főleg támogatói és tanácsadási feladatokat látnak el instabil, némely esetben kifejezetten veszélyes országokban; feladatuk elsősorban a migrációs forráspontoknak számító országok stabilizálásának elősegítése és a terrorellenes harc támogatása. A Honvédelmi Minisztérium kérdésünkre elárulta: jelenleg összesen 10 országban, 14 külföldi misszión vesznek részt magyar katonák, a jövővel kapcsolatosan pedig megemlítették, hogy a száheli szerepvállalás mellett a Magyar Honvédség látja el majd 2022 második felében a balti államok légtérrendészeti feladatait is.

Mit csinálnak a magyar katonák külföldön? Mióta Magyarország 1999-ben belépett a NATO-ba, számos külföldi misszióban részt vett a Magyar Honvédség; a legismertebbek ezek közül talán a Koszovóban, Irakban, illetve Afganisztánban zajló műveletek voltak. Kevésbé ismert tény, hogy a Magyar Honvédség jelenleg is összesen 10 országban, 14 különböző válságkezelő és békefenntartó...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái