Portfolio signature

Baloldali vagy trumpi fordulat jöhet Chilében – A világ réz- és lítiuméhségének a kielégítése a tét

Tar Gábor
Nagy esély van rá, hogy az ellenfelei által Trumphoz hasonlított, a Pinochet-diktatúrát dicsőítő ultrakonzervatív politikus vagy egy 35 éves volt diákvezér lesz Chile következő elnöke. Ezzel a prezidenciális rendszerű országban az elnöki posztot 1990 óta birtokló bal- és jobbközép politikai erők először szorulhatnak ki az elnöki palotából. Az új elnök mandátumának kezdete egybeesik majd a 2019 őszen kitört tüntetéssorozat által elindított alkotmányozási folyamat lezárásával. Az elnökválasztás és az alkotmányozás eredménye döntően befolyásolhatja a világ legfőbb réztermelőjének és második legnagyobb lítiumtermelőjének számító ország bányászati szektorának befektetési, fejlesztési döntéseit, ami akár veszélyeztetheti a réz és lítium iránti egyre növekvő globális kereslet fedezését is.

A bő harminc évre visszatekintő chilei demokrácia elnökválasztásainak történetében először fordul elő, hogy nem az eddigi mainstream bal- és jobbközép pártok jelöltjei számítanak a mai voksolás fő esélyesének, miután a közvélemény-kutatási felmérések élén fej-fej mellett egy ultrakonzervatív és egy baloldali összefogás által jelölt politikus áll.

Ez a legjelentősebb paradigmaváltozás a chilei politikai életben 1990 óta

– jellemezte a kialakult helyzetet a Reutersnek Nicholas Watson, a Teneo tanácsadó cég latin-amerikai kérdésekkel foglalkozó elemzője.

Cikkünk az alábbi témákkal foglalkozik kiemelten:

  • Így nyerne választást a chilei Bernie Sanders
  • Fajsúlyos ígéretekkel szállt ringbe a nagy rivális, José Antonio Kast
  • A mostani elnökválasztásnak szimbolikus jelentősége van
  • A bányászati szektor jövője a tét

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések