Előfizetői tartalom

Leleplezték a mestertervet: új európai szuperszövetség formálódik

Történelminek mondott szerződést kötött pénteken Franciaország és Olaszország, amellyel a két uniós tagország közötti kétoldalú kapcsolatokat kívánják elmélyíteni és megerősíteni. Hasonló mélységű szerződés már fennáll Németország és Franciaország között, méghozzá az 1963-as Élysée-szerződés, amely megteremtette az azóta is az európai integráció legerősebb együttműködését, a német–francia tengelyt, és amelyet két éve Macron és Merkel újított meg Aachenben. Szakértők szerint a mostani szerződés időzítése nem véletlen: véget ér ugyanis a 16 éves Merkel-korszak, és az egész Európai Unió új időknek néz elébe, amelyekre az EU második és harmadik legnagyobb gazdasága közösen készül. Bár tagadják, a két ország közötti szerződésnek lehet egy finoman németellenes éle, Franciaország és Olaszország pedig az általuk preferált, kevésbé szigorú uniós pénzügypolitikát is jobban tudná érvényesíteni közösen.

Vadászgépekkel nyomatékosított történelmi szerződés Múlt pénteken vadászrepülőgépek tartottak légiparádét az olasz fővárosban: az egyik alakzat a francia, a másik az olasz trikolór színeit húzta végig Róma egén. Nem egyszerű légi látványosságról volt azonban szó: a repülők azt ünnepelték, hogy Olaszország és Franciaország számos területre kiterjedő szerződést...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés