Előfizetői tartalom

Fenyegetőzik a NATO, de mégis mit tud csinálni, ha Vlagyimir Putyin tényleg megtámadja Ukrajnát?

Huszák Dániel
Súlyos következményekkel fenyegette meg a napokban Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Oroszországot, ha támadást indítanak Ukrajna ellen. Hasonlóan nyilatkozott Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere is, aki állítólag Moszkva konkrét haditerveit is ismeri. Ukrajna nem NATO-tag és hivatalosan még csak nem is Amerika-szövetséges ország, ettől függetlenül a Nyugat vezetői rendszeresen azt ismételgetik, hogy stratégiai partnerként kiállnak az ország területi szuverenitása mellett és fellépnek Oroszország agressziója ellen. Nemrég az amerikai külügyminisztérium egyik tisztségviselője, Karen Donfried már arról beszélt, hogy „minden opció az asztalon van” egy orosz támadás esetén. A kemény nyilatkozatok ellenére továbbra is extrém valószínűtlen, hogy a NATO háborúba menne Ukrajnáért, de akkor mégis mik lehetnek ezek az „opciók,” „súlyos következmények,” melyekkel Oroszországot fenyegeti a Nyugat? Nézzük.

A nagy szavak ellenére esélytelen a NATO-intervenció Az elmúlt napokban számos nyugati és ukrán tisztségviselő figyelmeztetett arra, hogy készen áll az orosz haderő arra, hogy a Krím annexiója után újabb nyílt támadást indítson Ukrajna ellen, ezúttal egy olyat, amely Kijevet is orosz ellenőrzés alá vonná. Az ismertetett állítólagos haditervekről itt írtunk: Kapcsolódó...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái