Előfizetői tartalom

10 legendás harckocsi, amely örökre megváltoztatta a páncélos-hadviselés történelmét

Alig több mint 105 éve, hogy megjelent az első harckocsi, vagy tank a harcmezőkön, eljutott az emberiség arra a szintre, hogy a lomha, nehézkes üzemeltetésű, minimális páncélzattal rendelkező „gépszörnyek” már kilométerekről, számítógépes tűzvezérlő rendszerek segítségével harcolnak, 70 kilométer / órás sebességgel manővereznek. Forró témává vált már a harcjárművek automatizálása is, a nagyhatalmak most egymással versenyeznek azon, hogy melyikük tudja megépíteni a világ első, ütőképes robottankjait. De melyek azok a harckocsik, amelyek valódi ugrást jelentettek a harcjármű-fejlesztésben vagy döntően befolyásolták egy ország szárazföldi haditechnikai fejlesztéseit? Nézzünk meg tizet az igencsak hosszú listáról.

Mark I Az egyetlen megmaradt Mark I-es a bovingtoni tankmúzeumban. Fotó: Alan Wilson via Commons A brit Mark I-es az első hagyományos értelemben vett tank, vagy harckocsi, melyet éles csatában alkalmaztak, már ekkor is sejteni lehetett, hogy az első világháború csataterein megjelenő „gépszörny” örökre megváltoztatja a háborúkat. Először 1916-ban vetették be a britek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés