Előfizetői tartalom

Tízezrével menekülnek a hongkongiak Peking uralma elől – A nyugati tőke azonban rendíthetetlen

A Hongkong feletti kínai uralom egyre szorosabbá válásának újabb mérföldköveként olyan parlamenti választást tartanak ma az egykori brit gyarmaton, ahol csak Pekinghez lojális jelöltek indulhatnak el. A városállam 1997-es Kínának való átadásakor a hongkongi autonómia 50 éven át történő biztosítását vállaló Pekinget szószegéssel vádolja most a brit kormány. London a helyzetet kezelendő ez év elejétől speciális vízumot ad az erősödő kínai kontroll elől menekülni kívánó hongkongiaknak, amire szeptember végéig már közel 90 ezren jelentkeztek. Eközben úgy tűnik, a világ egyik legfőbb pénzügyi és kereskedelmi központjának számító Hongkong vonzereje a demokrácia korlátozása ellenére nem csökkent a nyugati befektetők szemében.

Parlamenti választást tartanak ma a Kínához tartozó különleges státuszú Hongkongban, amelyet a kínai törvényhozás által idén tavasszal radikálisan módosított választási törvények szerint rendeznek meg. A korábban 70 fős testület létszáma 90-re nőtt, miközben a közvetlenül választott képviselők száma az eddigi 35-ről 20-ra csökkent, vagyis a törvényhozás tagjainak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés