Előfizetői tartalom

Pár éve még autót sem vezethettek, most már a Dakaron is elindulhatnak a szaúdi nők

A prológ szakasszal ma indul a 44. Dakar-rali, amelyet sorozatban harmadik alkalommal Szaúd-Arábiában rendeznek meg. A január 14-ig tartó verseny történetében először szaúdi női pilóták is rajthoz állnak, ami azért számít kiemelendő ténynek, mert a szunnita iszlám szigorú változatát követő országban a nők számára csak 2018-ban engedélyezték az autóvezetést. Az azóta bevezetett társadalmi reformoknak köszönhetően számos más kérdésben is egyre több jogot kaptak a nők, akiknek munkaerő-piaci aránya az elmúlt hat évben közel megduplázódott. A nők foglalkoztatásának növelése a 2016-ban elfogadott, társadalmi és gazdasági reformokat lefektető Vision 2030 program része, amelynek célja, hogy felkészítse a világ egyik legnagyobb kőolajtermelőjét az olajkorszak utáni időszakra. A gazdaság diverzifikálást részben a turizmus fejlesztésével segítenék elő, és az emberi jogok helyzete miatt sokat bírált arab királyság reményei szerint a Dakar-rali azt az országimázs-erősítő szerepet töltheti be, mint amit a Tour de France Franciaország esetében.

„Négy éve még a nők autót sem vezethettek Szaúd-Arábiában, így ez a dolog (miszerint első ízben két szaúdi nő is elindul a Dakar-ralin a homokfutó kis autók, a buggy-k kategóriájában – a szerk.), valójában jóval többről szól, mint csupán a sportról” – nyilatkozta novemberben a szaúdi sportminiszter. Valóban, a szaúdi nők jogaival kapcsolatos, bár még korántsem...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés