boris-johnson-brit-miniszterelnok-botrany-downing-street-10
Globál

Borotvaélen táncol a brit politika fenegyereke – Vége a partinak?

Németh Martin
Forró hangulat várta szerda délben Boris Johnson brit miniszterelnököt a parlamentnek otthont adó Westminster-palotában. A miniszterelnöki kérdések órája (PMQs) során az ellenzék vezetője, Keir Starmer lemondásra szólította fel a Konzervatív Párt vezetőjét, akiről kiderült, hogy részt vett a miniszterelnöki rezidencián, vagyis a Downing Street 10-ben megtartott partin, miközben a brit állampolgárok a járványügyi intézkedések miatt családtagjaiktól elvágva élték napjaikat. A konzervatívok között már megindult a helyezkedés, nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan új miniszterelnöke lesz Nagy-Britanniának.

Kemény kérdések órája

Nos, megkaptuk: több hónapnyi félrevezetés és megtévesztés után, egy kilátástalan ember szánalmas látványa

– írta le kíméletlenül a miniszterelnök helyzetét a Munkáspárt vezetője, Keir Starmer.

Az ellenzék vezetője a miniszterelnöki kérdések órájában, Boris Johnson bocsánatkérése után zúdította sorait a konzervatívok vezetőjére:

A miniszterelnök védekezése, miszerint nem vette észre, hogy egy partin volt, annyira nevetséges, hogy az valójában sértő a brit közvélemény számára. Végre kénytelen volt beismerni, amit mindenki tudott – hogy mikor az egész országot lezárták, ő piálós partiknak adott otthont a Downing Streeten.

A hetek óta mélyülő kormányválság korábbi botrányai során a Munkáspárt és a többi ellenzéki párt más vezetőivel szemben Keir Starmer nem ment el addig, hogy lemondásra szólítsa fel Boris Johnson miniszterelnököt – egészen mostanáig.

Vajon most meghozza a tisztességes döntést és lemond?

– tette fel támadó kérdését Starmer.

Boris Johnson egymás után ismételt bocsánatkéréssel próbált meg a kritikák elébe menni, illetve próbálta meg élét venni azoknak.

Keir Starmer nem érezte elegendőnek a konzervatív miniszterelnök válaszát. Felhozta, hogy Strangford képviselője, az északír Demokratikus Unionisták Pártjához tartozó Jim Shannon sírva szólalt fel, elmondva, hogy anyósa magányosan halt meg a lezárások idején, mialatt partikat tartottak a Downing Streeten.

Amikor a miniszterelnök egykori egészségügyi minisztere megszegte a szabályokat, lemondott és a miniszterelnök azt mondta, hogy helyesen tette. Amikor a miniszterelnök szóvivője nevetett a szabályok megszegésén, lemondott, a miniszterelnök pedig elfogadta a lemondását. Miért gondolja még mindig azt a miniszterelnök, hogy rá nem vonatkoznak a szabályok?

– vezette le a lemondás követelését Starmer.

Boris Johnson azt javasolta Starmernek, hogy várja meg a vizsgálat eredményét, mielőtt elhamarkodott következtetéseket von le, kiemelve, hogy szerinte az – egykor ügyszéként dolgozó – ellenzéki politikusnak ügyvédként tiszteletben kell tartania a vizsgálatot.

Starmer szerint a miniszterelnök egyértelműen megsértette a miniszteri kódexet, amely így szól: “Elvárt a lemondás az olyan miniszterektől, akik tudatosan félrevezették a Parlamentet”.

Vége a partinak, miniszterelnök úr. A kérdés csak az: a brit társadalom rúgja ki, a pártja rúgja ki, vagy meghozza a tisztességes döntést és lemond?

– vetette fel a miniszterelnök jövőjének alternatíváit a Munkáspárt vezetője.

A Skót Nemzeti Párt parlamenti frakciójának vezetője, Ian Blackford már a botrány korábbi szakaszában lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, ahogyan Skócia első minisztere, Nicola Sturgeon is. A szerdai PMQs során Blackford egy egykori katona drámai levelét olvasta fel az alsóházban:

Őfelsége fegyveres erőinek egykori tagja, Paul írt nekem ma reggel. Az apja családjának szeretete és támogatása nélkül halt meg, mert betartották az előírásokat, miniszterelnök úr. Paul azt mondta: „Volt katonaként tudom, hogyan kell betartani a szabályokat, de a miniszterelnök soha semmilyen szabályt nem követett. Azt csinál, amit akar és minden alkalommal megússza”. A miniszterelnök nem tud újra „megúszni”. Meghozza-e végre a miniszterelnök a tisztességes döntést és lemond, vagy a tory képviselők kényszerülnek arra, hogy ajtót mutassanak neki?

Mélyülő botrány, induló vizsgálat

Decemberben robbant ki a Downing Street 10-ben tartott partikról szóló botrány, amely az elmúlt hetekben fokozatosan tovább mélyült. Egyre több, lezárások idején megtartott partiról jelentek meg hírek, és egyre több szereplő került kényelmetlen helyzetbe.

Ahogyan az a szerdai PMQs folyamán is előjött, korábban lemondásra kényszerült Boris Johnson sajtótitkára, Allegra Stratton, aki könnyek között kért bocsánatot, a sajtó kameráinak kereszttüzében. Az ITV szivárogtatta ki a felvételt, amelyen Stratton egy eljátszott sajtótájékoztatón beszélt nevetve a partiról.

A botrány tovább nőt, miután előkerült egy fotó, szintén a Downing Street 10. munkatársainak 2020. május 15-i kerti összejöveteléről. A The Guardian által közölt fotón Boris Johnson miniszterelnök is jól látható volt, amely tovább növelte a bizalmatlanságot a karácsonyi partik tagadása után. Bár a miniszterelnök korábbi főtanácsadója, Dominic Cummings szerint a sajtó tévesen nevezte partinak a május 15-i összejövetelt, blogbejegyzésében ő is nyíltan írt arról, hogy a vizsgálatnak érdemes volna foglalkoznia egy május 20-i e-maillel, amelynek tárgya ‘Socially Distanced Drinks’, vagyis a távolságtartó iszogatás volt.

A legnagyobb felháborodást végül a hétfőn kiszivárgott e-mail keltette, amelyet szintén az ITV tett közzé. Az e-mailt a miniszterelnök főtitkára, Martin Reynolds küldte el a Downing Street 10. több mint száz alkalmazottjának, köztük a miniszterelnök tanácsadóinak és beszédíróinak.

Alig egy órával az italozás előtt Oliver Dowden akkori kulturális miniszter napi sajtótájékoztatóján emlékeztette Anglia lakosságát, hogy csak párban, csak a szabadban és kétméteres távolságtartással szabad találkozniuk a különböző háztartásban élőknek.

Mindenkit egy kérdés foglalkoztatott ezután: vajon a miniszterelnök is részt vett a partin? A szerdai PMQs alatt Boris Johnson elismerte, hogy jelen volt az eseményen, azonban azzal védekezett, hogy azt hitte, munkamegbeszélés folyik, és utólag bánja, ahogyan a helyzetet kezelte. A konzervatív politikus bocsánatkérése nem javított a helyzeten, és egyre több kényes információ derül ki a különféle partikról.

A BBC beszámolója szerint Boris Johnson pénteken bocsánatot kért a királynőtől is a Downing Streeten megtartott partik miatt, amelyek között olyan is volt, ami egybeesett a Fülöp herceg halála miatt elrendelt nemzeti gyásszal. Míg II. Erzsébet egyedül ült a temetés során a templom padsorában, a miniszterelnök munkatársai még a temetést megelőző estén is partikat tartottak.

A konzervatívok cserbenhagyták Nagy-Britanniát. A bocsánatkérés nem az egyetlen dolog, amit a miniszterelnöknek ma fel kellene ajánlania a palotának

– reagált Boris Johnson áhított lemondására utalva Keir Starmer.

Az eddigi információk alapján a Sue Gray által vezetett vizsgálat egytucatnyi, 2020. május 20. és 2021. április 17. között tartott partira terjed ki. A vizsgálatot korábban Simon Case vezette, ám kiderült, hogy maga is részt vett egy állítólagos informális összejövetelen.

Sokak szerint a vizsgálat eredménye a miniszterelnök pozíciójáról is dönthet, míg mások úgy vélik, csakis a Konzervatív Párton belüli történések meghatározóak.

Baljós felmérések

A YouGov brit közvéleménykutató-cég szerint Boris Johnson népszerűtlenebb, mint Theresa May korábbi konzervatív miniszterelnök valaha is volt. Sőt, az inkumbens miniszterelnök már-már az elképesztő elutasítottsággal bíró korábbi munkáspárti vezető, Jeremy Corbyn legrosszabb eredményét is eléri.

A felmérések szerint az előző választáson még a Konzervatív Párt jelöltjére szavazó választóknak csak 48%-a szavazna a konzervatívokra. Ez 20 százalékponttal kevesebb, mint október közepén. A korábbi esetek azt mutatják, hogy azon a korábbi pártválasztók többsége, akik a felmérés idején nem tudják, kire szavaznának, a választáshoz közeledve visszatalálnak ahhoz a párthoz, amelyet korábban támogattak.

Baljós jel viszont a Konzervatív Párt számára azonban, hogy az októberi felméréshez képest 9 százalékponttal nőtt azok aránya, akik más pártra szavaznának. Ezeket a szavazókat sokkal nehezebb lesz visszahódítania a Boris Johnson – vagy egy másik politikus – által vezetett pártnak.

A YouGov mérése szerint a Munkáspárt 2013 óta nem látott, 11 százalékpontos előnnyel bír a konzervatívokkal szemben. A Munkáspártra a választók 40 százaléka adná szavazatát, míg a Konzervatív Pártra csak a választók 29%-a szavazna. Emellett Keir Starmer már 13 százalékponttal előzi meg Boris Johnsont azon kérdés esetében, hogy ki lenne a legjobb miniszterelnök.

Érdemes kiemelni, hogy az Egyesült Királyság választási rendszere semmilyen arányosságot elősegítő mechanizmussal nem rendelkezik, a kizárólag egyéni választókerületekben eldőlő parlamenti választás eredménye általában közel sem tükrözi a brit társadalom pártszimpátia alapján történő megoszlását.

Jöhet az új miniszterelnök?

A Politico beszámolója szerint Douglas Ross, a Konzervatív Párt skóciai vezetője nyilvánosan is lemondásra szólította fel Johnsont, és bizalmatlansági indítványt kezdeményezett. Később William Wragg tory képviselő jelentette ki a BBC Radio 4-nak, hogy a miniszterelnök álláspontja „tarthatatlan”.

Egy magas rangú, hátsósoros tory képviselő, Roger Gale szintén bizalmatlansági indítványt nyújtott be Johnson ellen, és azt mondta a Sky Newsnak, hogy a miniszterelnök „lehetetlen helyzetbe” került. Gale velős megjegyzéssel írta le Boris Johnsont:

Halál fia.

Bár a kabinet egyelőre támogatja Boris Johnsont, már megindultak a találgatások a lehetséges utódról. Egyelőre két politikus neve merült fel a Konzervatív Párton belül: Rishi Sunak pénzügyminiszteré, illetve Liz Truss külügyminiszteré.

Címlapkép forrása: Rob Pinney/Getty Images

elemző
francia ország koronavírus járvány hullám omikron
kariko katalin
who getty stock
feher haz
auchan
antony blinken
horvátország zászló

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
francia ország koronavírus járvány hullám omikron