kína németország kínai zászló berlin
Globál

Kína és Irán megkezdte 25 éves együttműködését

MTI
Peking újra tiltakozott az Iránnal szembeni egyoldalú amerikai szankciók ellen, miközben megkezdte negyedszázadra szóló együttműködését Teheránnal - közölte a kínai külügyminisztérium szombaton.

Vang Ji kínai külügyminiszter és iráni kollégája, Hoszein Amirabdollahián a Csiangszu tartománybeli Vuhsziben találkozott pénteken. A találkozón a kínai miniszter támogatásáról biztosította az atomalkut, amelyet Irán 2015-ben kötött az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával, Franciaországgal, Nagy-Britanniával és Németországgal. Ez lehetővé tette az iráni gazdaságot fojtogató szankciók egy részének feloldását, cserébe a szigorú ENSZ-ellenőrzés alá helyezett iráni nukleáris program drasztikus csökkentéséért. Az Egyesült Államok azonban 2018-ban felmondta a nemzetközi szerződést, és újra életbe léptette a büntetőintézkedéseket Teheránnal szemben. Ezután Irán is fokozatosan kihátrált kötelezettségvállalásai teljesítése alól.

Vang szerint elsősorban az Egyesült Államok felelős a jelenlegi nehézségekért az iszlám köztárssággal. Leszögezte: Peking határozottan ellenzi az egyoldalú szankciókat Iránnal szemben, a politikai manipulációt az emberi jogokhoz hasonló ügyeken keresztül, illetve a beavatkozást a térség országainak belügyeibe.

Kína és Irán tavaly márciusban huszonöt évre szóló együttműködési megállapodást kötött egymással. A kínai külügyminisztérium friss közleménye szerint a megállapodás kiterjed az energiaügy, az infrastruktúra, a mezőgazdaság, az egészségügy, a kultúra, a kiberbiztonság és más országokkal való együttműködés területére. Az egyezménynek köszönhetően Irán az Új Selyemút néven ismert kínai infrastrukturális projekt részesévé válik. Kína az Iráni Iszlám Köztársaság legnagyobb kereskedelmi partnere, annak ellenére, hogy iráni adatok szerint a két ország közötti kereskedelem volumene csökkent az amerikai szankciók nyomán.

Címlapkép: Getty Images

elemző
francia ország koronavírus járvány hullám omikron
kariko katalin
who getty stock
feher haz
auchan
antony blinken
horvátország zászló

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
francia ország koronavírus járvány hullám omikron