Előfizetői tartalom

A KGB ölethette meg A pestis Nobel-díjas íróját, Albert Camus-t?

Kiss Csaba
A Nobel-díjas író, Albert Camus nevét a koronavírus-járvány kitörése után sokszor hallhattunk, hiszen neki köszönhetjük az egyik legismertebb járványregényt, az eredetileg 1947-ben megjelent A pestist, amely egy az algériai Orán városát megtámadó pestisjárványról szól. A pandémia leírásán túl a könyv szimbolikusan az ordas eszmék terjedéséről is beszél, a fasizmus-nácizmus, illetve a kommunizmus elburjánzásáról. Camus a II. világháború után elkötelezett kritikusa lett a sztálini Szovjetuniónak és általában a kommunizmusnak, később pedig több beszédben és újságcikkben is kiállt a levert 1956-os magyar forradalom mellett. Az író 1960-ban autószerencsétlenségben vesztette életét, egy magyarul nemrég megjelent könyv viszont azt állítja, hogy nem egyszerű közúti baleset történt, hanem megtervezett gyilkosságról, méghozzá a szovjet KGB akciójáról van szó, amely meg akart szabadulni a Szovjetunió számára kellemetlen írótól. De vajon mennyire állja meg a helyét az elmélet?

Egy tragikus autóút 2011-ben a Corriere della Sera nevű olasz lapban megjelent cikkében meglepő állítással állt elő Giovanni Catelli olasz író és újságíró: szerinte a Nobel-díjas francia író, Albert Camus 1960. január 4-én nem egyszerű autószerencsétlenség áldozata lett, ahogy mindaddig hittük, hanem a balesetet valójában a szovjet titkosszolgálat, a KGB tervezte el...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái