Előfizetői tartalom

24 év után térhet vissza a hadsereg nélküli ország élére a volt államfő

Elnökválasztást tartanak ma Costa Ricában, amelynek egyik fő esélyese José Maria Figueres, a Világgazdasági Fórum (WEF) volt vezérigazgatója, aki 1994 és 1998 között már volt a prezidenciális berendezkedésű ország államfője. Kampányában üzletbarát kormányzatot ígért az utóbbi években súlyos adóssággondokkal küzdő, azonban a térségbeli országokhoz képest stabilabb politikai és gazdasági helyzettel bíró, ezért gyakran Közép-Amerika Svájcaként emlegetett, hadsereg nélküli országban. Az új elnök kormányzatának egyik fő feladata az lesz, hogy végrehajtsa a tavaly felvett 1,8 milliárd dolláros IMF-hitel lehívásához szükséges fiskális megszorításokat, ami nem lesz egyszerű menet, hiszen 2020 őszén évtizedek óta nem látott tüntetések törtek ki az országban a szociális kiadások tervezett megkurtítása miatt.

Igen ritkán fordul elő, hogy valaki 24 év után tér vissza a hatalomba. Ezt érheti el a mai Costa Ricai-i elnökválasztás egyik fő esélyese, a 67 éves José Maria Figueres, aki 1994 és 1998 között már betöltötte a közép-amerikai ország elnöki tisztét, amely a prezidenciális berendezkedésű országban a legfőbb végrehajtó hatalomnak számít. Igaz, Figueres, ha akart volna, akkor sem tudott volna egészen a 2006-os választásig újra elnök lenni, ugyanis csak 2004-ben szüntették meg azt az alkotmányba 1969-ben bevezetett előírást, amely szerint az ország államfői csak egy cikluson át tölthetik be a négy évre szóló elnöki tisztséget. Azóta az a szabály érvényesül, hogy a hivatalából távozó államfő egy ciklus kihagyásával újra indulhat a posztért. A parlamenti képviselők esetében ugyanez a szabály érvényesül. 

Figueres-nek jó esélye van arra, hogy közel két és fél évtized után újra elnök legyen, ugyanis az összes közvélemény-kutatási felmérés azt mutatta ki, hogy a 25 elnökjelölt közül ő bír a legnagyobb támogatottsággal. Ahhoz, hogy valaki már az első fordulóban megnyerje az elnökválasztást, viszont az kell, hogy a szavazatok több mint 40 százalékát begyűjtse. A héten megjelent legfrissebb felmérés azonban Figueres támogatottságát csak 17 százalékra teszi, így várhatóan második fordulóra lesz szükség, aminek ideje április 3-ára van kitűzve.

Don Pepe fiaként újrázna Figueres

Figueres a centrista Nemzeti Felszabadulás Párt (PLN) elnökjelöltje, amely pártot még édesapja, az államfői posztot három ízben is betöltő (1948-1949, 1953-1958, 1970-1974) José Figueres Ferrer (akit gyakran egyszerűen csak Don Pepének becéztek) alapította. A PLN mellett az ország másik nagy hagyományos pártjának a jobbközép Keresztényszociális Egység Párt (PUSC) számít, amelynek jelöltjét, Lineth Saboriót a felmérések a második helyre tesznek 13 százalék körüli támogatottsággal. Saborio is tapasztalt politikusnak számít, 2002 és 2006 között az ország első női alelnöke volt.

Miről szól a cikk?

  • Don Pepe fiaként újrázik Figueres
  • Győzelem esetén azonnal nagyon nehéz feladat várna rá
  • Fiskális megszorításokra lesz szükség az IMF-hitelért
  • A világ legboldogabb országát irányíthatná, ahol nincs katonaság

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés