Előfizetői tartalom

Mégis mi a fene az az Iszkander és miért retteg tőle most a fél világ?

Huszák Dániel
Szinte egy olyan orosz csapatösszevonásról szóló hírt sem lehet olvasni a nyugati sajtóban, melyben nem emlegetik a Fehéroroszországban, a Krímben vagy éppen Karacsevnél észlelt, orosz Iszkander-rakétarendszereket, mint egy különösen veszélyes, fenyegető eszközt. Ezek a szállítójárműről indítható rakéták első látásra talán nem is tűnnek olyan veszélyesnek, mint mondjuk egy Topol vagy egy Szarmat, de ez az összevetés több szempontból is téves. Nézzük, mit tudnak az orosz Iszkander-rakétarendszerek és miért jelentenek különösen nagy veszélyt Oroszország ellenségeire, így esetlegesen Ukrajnára nézve.

Scud, Tocska és Iszkander A 2000-es évek közepétől kezdett el az orosz haderő kötelékében megjelenni a 9K720 „Iszkander” fedőnévre hallgató mobil rakétarendszer. Az új fegyverrendszerekkel a régi Scud, illetve Tocska rakétarendszereket akarták felváltani, alapvető funkcionalitását tekintve több szempontból is hasonlít elődjeire. Scud rakétaindító egy katonai parádén....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái