Előfizetői tartalom

Mi a biztonság oszthatatlanságának elve, amelyre Vlagyimir Putyin folyton hivatkozik?

Már hetek óta folyik a levelezés Oroszország, illetve az Egyesült Államok és a NATO között az ukrajnai helyzet kapcsán. A levelekben folyamatosan felmerül egy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) deklarációiban többször rögzített elv, a biztonság oszthatatlanságának elve. Moszkva arra szeretne választ kapni, hogy a Nyugat hogyan értelmezi a ezt az elvet, és rendre arra hivatkozik, hogy Ukrajna esetleges NATO-tagsága fenyegeti Oroszország biztonságát, ezért ez ellentmondana az 1975 óta többször deklarált elvnek. Amelyet azonban a puszta deklaráláson kívül bővebben soha nem fejtettek ki, és a folyamatosan változó biztonsági környezetben minden fél a saját szája íze szerint értelmezi.

Az elv az EBESZ-deklarációkban Az elmúlt időben látszólag egy biztonsági elv körül bontakozott ki vita Oroszország, illetve az Egyesült Államok és a NATO között. Ez a biztonság oszthatatlanságának elve (indivisibility of security), amely első alkalommal az 1975-ös Helsinki Záróokmányban szerepelt. Helsinkiben a két hidegháborús tömb, az Egyesült Államok vezette NATO...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés