Előfizetői tartalom

Ami most Ukrajnában történik, ahhoz láttunk már valami kísértetiesen hasonlót

A jelenlegi ukrajnai konfliktus kapcsán rendre előkerül Grúzia (Georgia) példája. Mindkét ország a Szovjetunió szétesésével nyerte el függetlenségét, és az 1990-es évek Moszkva-barátabb irányvonala után mindketten egyre távolabb kerültek Oroszországtól, és egyre jobban törekedtek a nyugati integrációra. A két színes forradalom – a 2003-as grúz rózsás és a 2004-es ukrán narancsos forradalom – vészjelzést adott le Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, és azóta dolgozik azon, hogy megakassza a két ország NATO-hoz való közeledését, ha már az orosz érdekszférába nem is tudja visszaterelni őket. Grúzia két szakadár régiója – Dél-Oszétia és Abházia – miatt ötnapos háborút viselt Oroszországgal, amely számára totális vereséggel zárult, a két terület kikiáltotta függetlenségét, amit Moszkva elismert. Grúzia továbbra is törekszik a NATO-csatlakozásra, ami viszont Ukrajnáéhoz hasonlóan vörös vonal lenne Oroszország számára. Dél-Oszétia és Abházia példája mostanában egyre többször került elő a két kelet-ukrajnai szakadár terület, a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság kapcsán: ahogy a grúziai, úgy az ukrajnai szakadár területeket is független országként ismerte el Moszkva.

Ukrajna és Grúzia: párhuzamosságok és különbségek

A világ a 2008-as pekingi nyári olimpia lázában égett, amikor Grúzia támadást indított egyik szakadár területe, Dél-Oszétia ellen. A területen békemissziót ellátó Oroszország ellentámadással válaszolt, mélyen behatolt Grúziába, és már a fővárost, Tbiliszit fenyegette, amikor a grúz vezetés megadta magát, így öt nap után véget ért a háború. Grúzia végleg elvesztette két szakadár területét, Dél-Oszétiát és Abháziát, amelyek kikiáltották függetlenségüket, amit Moszkva gyorsan el is ismert. A két terület azóta lényegében orosz fennhatóság alatt áll, Tbiliszi pedig jó időre letett róla, hogy visszakövetelje őket.

A világ a 2022-es pekingi téli olimpia lázában égett, amikor harcok törtek ki Ukrajna két szakadár területén, a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságban. Az oroszbarát szeparatisták és hallgatólagos támogatójuk, Oroszország Ukrajnát, Ukrajna Oroszországot és a szakadárokat vádolta provokációval. A helyzet eszkalálódott, majd Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a két szakadár terület függetlenségét. Nem sokkal később orosz csapatok vonultak be a szeparatista régiókba, hivatalosan békefenntartóként.

Az utóbbi időben egyre többször kerül elő a 2008-as orosz–grúz ötnapos háború, illetve a szakadár Dél-Oszétia és Abházia példája az ukrajnai válsággal kapcsolatban.

Cikkünkben az alábbiakról lesz szó:

  • Mik a hasonlóságok és különbségek a grúziai és ukrajnai helyzet között?
  • Mik az abház és déloszét konfliktus tanulságai a kelet-ukrajnai helyzetre nézve?
  • Készül-e Grúzia a NATO-tagságra?
  • Miért tartanak Grúziában az ukrajnai fejleményektől?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés