Előfizetői tartalom

Mi az a Tocska, az ukrán fegyver, amitől még Vlagyimir Putyin is retteg?

Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap hosszasan beszélt arról, hogy milyen vélt vagy valós fenyegetések jelentkeznek Ukrajna részéről Oroszország biztonságára nézve. Egy konkrét fegyverrendszert meg is nevezett: ez a Tocska-U rakétarendszer, mellyel akár nukleáris robbanófejeket is célba lehet juttatni. Az ukrán haderő körülbelül 90 ilyen eszközzel rendelkezik, atomtöltetük nincs hozzá, maguk a rakétarendszerek pedig igencsak elavult technológiát képviselnek. Ettől függetlenül nem teljesen veszélytelenek Oroszországra nézve, de háborús ürügyként aligha szolgálnak majd.

Mi az a Tocska? Az elmúlt hetekben többször is szó volt arról, hogy Oroszország milyen rakétarendszereket telepített Ukrajna köré; rengeteget lehetett hallani az Iszkander kvázi-ballisztikus rakétarendszerekről és az Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerekről a nyugati sajtóban. Kapcsolódó cikkünk 2022. 02. 19. Megjelentek az oroszok rettegett Sz-400-asai - vajon mire készülnek?...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés