Előfizetői tartalom

Mi az a Tocska, az ukrán fegyver, amitől még Vlagyimir Putyin is retteg?

Huszák Dániel
Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap hosszasan beszélt arról, hogy milyen vélt vagy valós fenyegetések jelentkeznek Ukrajna részéről Oroszország biztonságára nézve. Egy konkrét fegyverrendszert meg is nevezett: ez a Tocska-U rakétarendszer, mellyel akár nukleáris robbanófejeket is célba lehet juttatni. Az ukrán haderő körülbelül 90 ilyen eszközzel rendelkezik, atomtöltetük nincs hozzá, maguk a rakétarendszerek pedig igencsak elavult technológiát képviselnek. Ettől függetlenül nem teljesen veszélytelenek Oroszországra nézve, de háborús ürügyként aligha szolgálnak majd.

Mi az a Tocska? Az elmúlt hetekben többször is szó volt arról, hogy Oroszország milyen rakétarendszereket telepített Ukrajna köré; rengeteget lehetett hallani az Iszkander kvázi-ballisztikus rakétarendszerekről és az Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerekről a nyugati sajtóban. Kapcsolódó cikkünk 2022. 02. 19. Megjelentek az oroszok rettegett Sz-400-asai - vajon mire készülnek?...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái