Előfizetői tartalom

Először érte orosz támadás Lvivet, de miért olyan fontos a nyugat-ukrajnai város?

Portfolio
Péntek reggel rakétatámadás érte a lengyel határtól mindössze 70 kilométerre található Lviv városát, amely a maga 730 ezer lakosával Ukrajna hatodik legnagyobb városa, Nyugat-Ukrajna központja, a Kijevből elmenekült nagykövetségek, így az ukrajnai magyar nagykövetség ideiglenes helyszíne, valamint az Ukrajnából Lengyelország felé menekülők egyik legfontosabb tranzitvárosa és menedéke. Bár most csak a repülőtér melletti repülőgépjavító üzemet érte több rakétatalálat, és senki nem halt meg, ha a város az orosz hadsereg újabb, folyamatosan támadott célpontjává válna, az jelentős változást hozna az ukrajnai invázió eddigi menetében.

Ukrán kulturális központ Lviv városa, vagy ahogy az Osztrák-Magyar Monarchia idején hívták, Lemberg (a középkori magyar nyelvben pedig Ilyvó) talán a leginkább közép-európai ukrán város. Az 1256-ban a Halicsi Fejedelemség részeként alapított város a középkorban évszázadokon keresztül a Lengyel Királysághoz tartozott, majd Lengyelország felosztása után 1772-ben a Habsburg...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés