Előfizetői tartalom

Ez az igazi katasztrófa: Putyin lépése után valósággal menekül az értelmiség Oroszországból

Március közepéig becslések szerint legalább 200 ezer ember hagyta el Oroszországot az Ukrajna elleni háborúra válaszul bevezetett nyugati szankciók okozta gazdasági helyzet, illetve a politikai szabadságjogok további korlátozása miatt. Előrejelzések szerint április végéig csak informatikusokból akár 170 ezer ember vándorolhat ki az országból. A mostani kivándorlási hullám valójában a több évtizede tartó agyelszívás legújabb felvonásának tekinthető. Egy tanulmány szerint tavaly őszig a 2000 óta tartó putyini korszakban ötmillió ember hagyta el az országot, akiknek döntő része magasan képzett volt.

Akár 170 ezer orosz informatikus hagyhatja el Oroszországot április végére – erre figyelmeztette a héten az orosz képviselőház tagjait az orosz Elektronikus Kommunikációs Egyesület (RAEC) vezetője, Szergej Plugotarenko. A parlamenti ülésen bemutatott RAEC-számítások szerint 50 és 70 ezer közöttire tehető azon IT-szakemberek száma, akik már elhagyták az országot az Ukrajna...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés