Előfizetői tartalom

Rácz András: Oroszország belepusztulna egy NATO elleni háborúba

Már hetek óta tart a háború Ukrajnában, sokakat pedig meglepett az országukat védő ukránok kemény ellenállása az orosz invázióval szemben. A háború végét sok tényező befolyásolja: Putyinnak egy jól eladható győzelemre, Ukrajnának pedig biztonsági garanciákra van szüksége. Úgy tűnik tehát, hogy a hadszíntéri realitás fogja meghatározni a politikai rendezés mikéntjét. Jó esély van azonban arra, hogy a harcok nem terjeszkednek túl Ukrajna határain, egy NATO-val való esetleges konfliktus ugyanis Oroszország számára is katasztrofális következményekkel járna. Hasonló megfontolásból nem valószínű az atomháború kirobbanása sem, noha a nukleáris arzenállal való fenyegetés integráns része az orosz katonai gondolkodásnak. Az orosz-ukrán háború fejleményeiről és a konfliktus rendezésének lehetőségeiről beszélgettünk Rácz András Oroszország-szakértővel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatójával.

Bár már hetek óta tart a háború, az orosz csapatok Ukrajna egy részét ellenőrzik csak. Mi lehetett Vlagyimir Putyin eredeti terve, és ez mennyiben változott? Oroszország eredeti terve egy klasszikus, sokak által villámháborúnak nevezett műveletsorozat volt. Ténylegesen úgy számoltak, hogy néhány nap alatt végeznek az ukrán ellenállással. Eleve nem számítottak túlságosan...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés