Előfizetői tartalom

Most kezdi csak igazán önteni a fegyvereket Amerika Ukrajnába – Történelmi fordulópont jöhet

Huszák Dániel
Történelmi döntést hozott az Egyesült Államok szenátusa: felélesztik a Lend-Lease programot; azt a második világháborús intézkedési sémát, mellyel elsősorban Nagy-Britannia és a Szovjetunió haderejét töltötték fel amerikai gyártmányú haditechnikai eszközökkel. Nagy kérdés egyelőre, hogy az intézkedés csupán a bürokrácia csökkentését célozza-e meg, vagy valóban változik majd az Ukrajnának biztosított haditechnikai eszközök jellege is. Ukrajna ugyanis korábban számos olyan katonai felszerelést kért az Egyesült Államoktól, melyet Washington ilyen-olyan indokokra hivatkozva nem volt hajlandó nekik leszállítani. Most, hogy Ukrajna rácáfolt az amerikai döntéshozók várakozásaira, akik azzal számoltak, hogy Kijev 48-72 órán belül orosz kézre kerül, elképzelhető, hogy az ukrán haderőnek biztosított technikai eszközök skálája is bővül majd.

Mi az a Lend-Lease? Amerikai gyártmányú M4A2 (76) W Sherman közepes harckocsi a Vörös Hadsereg szolgálatában, a második világháborúban. A harcjárművet az Egyesült Államok a Lend-Lease programon belül biztosította a Szovjetunió fegyveres erőinek. Fotó: US Army via Commons Csütörtökön ellenszavazat nélkül elfogadott az amerikai szenátus egy törvényjavaslatot a második...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái