Előfizetői tartalom

A nagyhatalom, amelynek még Amerika is elnézi az oroszbarátságot

Kiss Csaba
Az Egyesült Államok közeli partnerei között van egy nagyhatalom, amely mindeddig látványosan vonakodott az ukrajnai orosz invázió elítélésétől: India. Bár Washington és Újdelhi az utóbbi években egyre szorosabbra fűzi kapcsolatait – mindketten tagjai a Kína ázsiai elrettentését szolgáló QUAD-csoportnak –, az évtizedek óta töretlen orosz–indiai barátságot ez eddig nem veszélyeztette. India mind a fegyver-, mind az energiaimportot illetően nagyon kitett Oroszországnak, már csak ezért sem valószínű, hogy a belátható jövőben Moszkva ellen fordulnának. Ezt a semleges pozíciót pedig Amerika is elnézi nekik, sokkal fontosabb ugyanis számukra, hogy India fontos akadályt jelent az Egyesült Államok számára legfontosabb riválist jelentő Kínával szemben.

India vonakodik elítélni az ukrajnai orosz inváziót Miközben nemcsak a Nyugat nagy része állt be az Oroszország elleni szankciók mögé, hanem olyan ázsiai országok is, mint Japán, Dél-Korea vagy Szingapúr, a világ két legnépesebb országa, Kína és India mindeddig nem ítélte el az orosz erők Ukrajna elleni támadását. Míg Kína magatartásán senki nem csodálkozik, India...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái