Előfizetői tartalom

Küszöbön egy újabb európai háború – Teljesen felkészületlen országban csaphatnak fel a lángok

Folyamatosan növekszik annak a kockázata, hogy az ukrajnai háború átgyűrűzik Moldovába is, melynek szakadár Dnyeszteren túli régiójában 1992 óta orosz katonák állomásoznak. A térségben több robbanás is történt az elmúlt bő egy hétben, az oroszok és a moldovaiak (illetve a Nyugat és Ukrajna) egymást vádolják azzal, hogy háborút akarnak eszkalálni az országban. Bár Moldova is óvatosan közeledett a közelmúltban a NATO és az EU felé, irányukba a nyugati támogatás közel sem olyan szoros és sokrétű, mint Ukrajna esetében. Jelen állás szerint elmondható, hogy a moldovai haderő egyáltalán nincs megfelelően felkészítve arra, hogy egy háborús helyzetet rendezzen.

Növekszik a feszültség

orosz katona
Orosz katona Transznyisztriában, a '90-es években. Fotó: Georges DeKeerle/Sygma via Getty Images

Az 1990-es évek elején alacsony intenzitású konfliktus zajlott a moldovai fegyveres erők és a Moldova keleti részében élő oroszajkú szerparatisták közt. A szeparatistákat Oroszország és Ukrajna egyaránt támogatta, a konfliktus eredménye tűzszünet lett 1992-ben, melyet az orosz haderő körülbelül 1500 „békefenntartóval” a mai napig ellenőriz. A szakadár térségben kikiáltott Dnyeszter Menti Köztársaság vagy Transznyisztria a mai napig de facto önálló államként funkcionál, de néhány ex-szovjet szakadár régión kívül egy ország sem ismeri el függetlenségüket.

Az ukrajnai háború kirobbanása óta lehet véleményeket olvasni arról, hogy egy esetleges eszkalációs helyzetben, melyben kilép az ukrajnai háború az ország határain kívülre, Moldova lenne Oroszország első célpontja a Dnyeszteren túli régió vitás helyzete miatt. Most úgy tűnik, a térségben valóban növekszik a feszültség.

A múlt héten több robbanás is történt az úgynevezett „Dnyeszter Menti Köztársaság” területén, ismeretlen fegyveresek állítólag rádióállomásokat, egy minisztérium épületét, lőszerraktárakat, katonai csomópontokat támadtak kézigránátokkal, improvizált robbanószerekkel.

A cikk tartalma:

  • A Dnyeszteren túli régió vitás helyzete
  • Növekszik a feszültség a térségben
  • Felkészületlen a moldovai haderő a háborúra
  • Mit akarhat Oroszország?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés