Előfizetői tartalom

Szép csendben épül Putyin Új-Oroszországa – Ilyen lesz az élet a háború pusztítása után

Kiss Csaba
Herszon a mai napig az egyetlen ukrán nagyváros, amelyet az orosz megszálló erőknek sikerült bevenniük. A Fekete-tenger melletti város még az invázió első napjaiban került orosz kézre a megye nagy részével együtt. Az oroszok először népszavazást és egy szakadár Herszoni Népköztársaság kihirdetését készítették elő, de ezek a tervek a helyi lakosok ellenállásán megbuktak. Az elmúlt napokban már leplezetlenül a térség Oroszországhoz csatolásáról beszélnek. A városban és környékén elindult az oroszosítás, sőt a szovjetizáció: szovjet zászlók lobognak és Lenin-szobrok emelkednek, az ukrán hrivnyáról folyamatosan térnek át az orosz rubelre, az iskolákban az orosz tanrend bevezetését készítik elő. Szétvert tüntetések, megkínzott aktivisták, eltűnt tisztviselők kísérik az orosz megszállást.

Patyomkin-város Herszon városát II. (Nagy) Katalin parancsára Grigorij Alekszandrovics Patyomkin, a cárnő kegyence alapította 1778-ban, öt évvel azután, hogy az Orosz Birodalom elfoglalta a Krími Tatár Kánságot, megszerezve a Fekete-tenger északi partját. Patyomkin herceg több települést is létrehozott a területen, így Mikolajivet, Szevasztopolt és Dnyiprót, és nevéhez fűződik...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái