orosz ukran haboru vlagyimir putyin
Globál

Dübörög Putyin pusztító harci gépezete, a földdel tehet egyenlővé egy egész várost - Legfontosabb híreink csütörtökön

Portfolio
Oroszország hatalmas offenzívát folytat annak érdekében, hogy teljesen ellenőrzése alá vonja Luhanszk és Donyeck megyét. Előbbit a konfliktus negyedik hónapjára szinte teljesen ellenőrzésük alá vonták az orosz csapatok, már csak néhány települést tartanak az ukrán fegyveres erők. Jelenleg a Luhanszk megyei Szeverodonyecknél zajlanak a leghevesebb harcok a donbaszi frontvonalon. Beszámolók szerint az orosz bombázások száma exponenciálisan emelkedik, így a földdel tehetik egyenlővé a stratégiailag fontos iparvárost. Közben Volodimir Zelenszkij szerda esti videóüzenetében határozottan visszautasította azokat a javaslatokat, amelyek szerint Ukrajnának át kellene engednie a béke érdekében azokat a területeket, amelyeket már megszálltak az orosz erők. Az ukrán elnök egyben kijelentette, hadseregük az orosz csapatok eddigi leghevesebb támadásával néz szembe, éppen ezért még több, korlátozás nélküli katonai segítségre lenne szükségük a Nyugattól a győzelem érdekében.

Az elmúlt órák legfontosabb eseményei:

1. Jelenleg Szeverodonyeck városánál zajlanak a leghevesebb harcok a donbaszi frontvonalon. Szerhij Hajdaj, a helyi katonai közigazgatás vezetője szerint az oroszok a földdel akarják egyenlővé tenni a várost.
2. Fontos döntést hoztak a NATO tagállamai: bizonyos fegyverrendszereket nem szállítanak majd Ukrajnának. A lépés célja, hogy a lehető legkisebbre szorítsák a NATO és Oroszország lehetséges konfrontációjának kockázatát.
3. Vlagyimir Putyin először látogatott meg sebesült orosz katonákat a háború kezdete óta, egyben bejelentette, megemelik a nyugdíjakat és a minimálbért Oroszországban.
4. A Sky News beszámolója szerint Volodimir Zelenszkij határozottan visszautasította azokat a javaslatokat, amelyek szerint Ukrajnának területeket kellene átengednie a béke érdekében Oroszországnak.
5. Az ukrán elnök egyben kijelentette, hadseregük az orosz csapatok eddigi leghevesebb támadásával néz szembe a Donbaszban, ezért még több nyugati fegyverre van szükségük.
6. Egyre több az intő jel, amely szerint hiba csúszhatott Oroszország számításába.
7. Durva támadássorozat után úgy tűnik, az orosz csapatoknak irányításuk alá vonták Limant.
8. Sanna Marin finn miniszterelnök Ukrajnába látogatott, ahol kijelentette: Oroszország a közös európai otthon ellen lépett fel az invázióval.

Sanna Marin: Oroszország a közös európai otthon ellen lépett fel

Sanna Marin finn miniszterelnök szerint az Oroszországgal való kapcsolatok nem térhetnek vissza az ukrajnai invázió előtti állapotba. Marin szerint Oroszország a közös európai otthon ellen lépett fel - számolt be a brit Sky News.

Tovább a cikkhez

Lengyelország kivonul a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankból

Megszavazta csütörtökön egyhangúlag a lengyel szejm azt a törvénytervezet, melynek értelmében Lengyelország kivonul a moszkvai székhelyű Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankból (IBEC).

Tovább a cikkhez

Magyarország el fogja fogadni az olajembargót Hollandia miniszterelnöke szerint

Hollandia miniszterelnöke, Mark Rutte szerint nem jogállamisági vitáról van szó az olajembargó esetében, hanem egy technikai kérdésről - számolt be a HVG.

Tovább a cikkhez

A McDonald's új márkanév alatt tér vissza Oroszországba

A McDonald's helyi licencvevővel nyitja meg újra kapuit Oroszországban - számolt be a brit Sky News.

Tovább a cikkhez

Segítene Putyin az élelmiszerválság megoldásában, egy feltétellel

Az ukrajnai helyzet fejleményeiről, valamint az élelmiszerválság lehetséges megoldásairól beszélt telefonon Mario Draghi olasz kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - közölte a római miniszterelnöki hivatal csütörtökön.

Tovább a cikkhez

Megvan a megállapodás: még tovább segít Magyarország Ukrajnának a gázpiacon

Bejelentette csütörtökön az ukrán gázrendszer üzemeltető, hogy megállapodott a magyar hatóságokkal arról: még hosszabb ideig kap Magyarországról garantált gázszállításokat Ukrajna.

Tovább a cikkhez

Putyin: Oroszország megoldott egy fontos feladatot

Oroszországnak sikerült megoldania az importhelyettesítés fő feladatait az ország szuverenitását biztosító kulcsterületeken - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön, az első, Biskekben megtartott Eurázsiai Gazdasági Fórumon videókapcsolaton keresztül felszólalva.

Tovább a cikkhez

Ezt várja el Oroszország Ukrajnától

Oroszország azt várja Ukrajnától, hogy elfogadja követeléseit és felfogja a valós helyzetet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozva.

Tovább a cikkhez

Erősödik a fenyegetés Ukrajna határánál

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök egy videóközlemény szerint elrendelte egy új katonai parancsnokság létrehozását országa Ukrajnával határos déli részére - számolt be a Sky News.

Tovább a cikkhez

Vészhelyzeti tervet fogadott el a földgázellátás biztonságáról Bukarest

Románia megváltozott geopolitikai és biztonsági helyzetére hivatkozva új "földgázellátás-biztonsági vészhelyzeti tervet" fogadott el csütörtöki ülésén a bukaresti kormány.

Tovább a cikkhez

Üzent a német alkancellár az olajembargó ügyében Magyarországnak

Továbbra is elérhető a megállapodás az Európai Unió tagországai között arról, hogy a közösség együtt vezessen be embargót az orosz kőolajra - emelte ki Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter egy csütörtöki nyilatkozatában.

Tovább a cikkhez

Bejelentették: az MKB Banké a Sberbank hitelportfóliója

A Portfolio korábbi értesülésének megfelelően a Magyar Bankholding, illetve annak "központi" hitelintézete, az MKB Bank nyerte el a Sberbank Magyarország 330 milliárd forintos hitelportfólióját.

Tovább a cikkhez

Palkovics: az új helyzet van, kell a makói palagáz, a zalai kőolaj, és Paks üzemidő-hosszabbítása is

Meg kell erősíteni a magyarországi energiatermelést, mert nem mindig lesz elérhető "a csövön keresztül" a gáz és az olaj, igaz egyelőre nem támogatja a kormány az EU olaj- és gázembargós tervét - jelezte Palkovics László egy mai zalaegerszegi konferencián. Az új technológiai és ipari miniszter az energiatermelés és ellátás megerősítése érdekében egy új, hatpontos programot hirdetett és azt is jelezte, hogy az Európai Unióval zajlanak a tárgyalások arról, hogy az említése szerint 16 milliárd eurónyi magyarországi energetikai beruházási csomaghoz a forrásokat is megkaphassuk.

Tovább a cikkhez

Durva támadást indítottak az oroszok: úgy tűnik, odaveszett az ukrán hadsereg fontos védőbástyája

Egy friss Twitter-bejegyzés tanúsága szerint sikerült az orosz csapatoknak irányításuk alá vonni Liman települést, amely fontos védőbástyája volt a még Donyeck megyében harcoló ukrán csapatoknak.

Tovább a cikkhez

Furcsa módon ismert be egy komoly stratégiai hibát Oroszország

Az orosz légvédelem lelőtt tegnap egy ukrán Mi-24-es harci helikoptert Harkivnál és egy fegyvereket szállító repülőgépet Odessza körül – jelentette az orosz védelmi minisztérium. A látszólagos siker valójában azért nem feltétlen ünneplendő tényező azoknak, akik az orosz offenzívát támogatják Ukrajnában, mert az orosz hadvezetés lényegében elismerte ezzel, hogy három hónap után sem sikerült még ellenőrzésük alá vonni az ukrán légteret és továbbra is aktív az ukrán légierő.

Tovább a cikkhez

Nyolcezer ukrán esett hadifogságba egy szakadár tisztségviselő szerint

Jelenleg mintegy nyolcezer ukrán hadifogoly van a Moszkva által függetlennek elismert két délkelet-ukrajnai szakadár entitás területén és naponta százával érkeznek újabbak - jelentette ki Rogyion Mirosnyik, a "Donyecki Népköztársaság" moszkvai nagykövete csütörtökön a Szolovjov Live online tévécsatornán.

Tovább a cikkhez

Elmondták, mikor fog Vlagyimir Putyin komolyan tárgyalni a békéről

Oroszország nem fogja megnyerni a háborút Ukrajnában, és a békefeltételeket nem diktálhatja majd Vlagyimir Putyin orosz elnök - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtökön a davosi Világgazdasági Fórumon.

Tovább a cikkhez

Megfizeti az árát Európa az orosz szállítások visszafogásának

Az orosz–ukrán konfliktus, valamint a háború következményeként hozott szankciós intézkedések hatására kiugró márciusi árak után áprilisban alacsonyabb áringadozások mellett 100 €/MWh közelében stabilizálódtak az árak a másnapi földgáz piacokon. Az orosz szállítások csökkenése ellenére Európa ugyanannyi gázt importált áprilisban, mint egy évvel korábban, nőtt a norvég és az LNG import – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) áprilisi földgázpiaci elemzésében.

Tovább a cikkhez

Figyelmeztet a NATO-tagállam vezetője: ők lesznek a következők, ha Putyin győz Ukrajnában

Oroszország tovább fog menni, ha megnyeri az Ukrajna ellen vívott háborút - jelentette ki Eduard Heger. A szlovák miniszterelnök a Sky Newsnak adott interjújában annak a véleményének is hangot adott, hogy országa lehet a következő célpontja Vlagyimir Putyinnak.

Tovább a cikkhez

Mindent elmondott a mariupoli vérfürdőről egy orosz harcos: még sosem látott a világ ilyen részletes beszámolót

Talán még sosem jelent meg olyan részletes élménybeszámoló a Mariupol körüli harcokról, mint amelyet Mihail Jareszkó, az orosz szakadár „Donyecki Népköztársaság” 107-es számú gyalogezredének harcosa tett a RIA Novosztyi hírportálnak. Jareszkó meglepő részletességgel mesél súlyos veszteségeiről, alakulatának rossz felszereltségéről, illetve az ukrán haderővel szemben elért katonai sikerekről is az orosz hírlapnak.

Tovább a cikkhez

Egyre több az intő jel: hiba csúszhatott Putyin számításába

A katonai műveletek felgyorsítására szólította fel Moszkvát a szakadár Donyeck tartomány szeparatistáinak vezetője - jelentette az orosz RIA Novosztyi hírügynökség a Sky News beszámolója szerint.

Tovább a cikkhez

A gyógyszerek árának emelkedését hozhatja a javaslat, de a gyártók szerint nincs más út

Áremeléssel is járna a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) egyik javaslata, amellyel javítanák a hazai gyógyszertárak jövedelmezőségét – írja a Népszava.

Tovább a cikkhez

Parragh László szerint júliustól is indokolt lehet az állam beavatkozási a piaci árakba

Hogy meddig kell fenntartani az árstopokat, az az energia-beszerzési forrásoktól, a globális gazdasági és politikai helyzettől, valamint a háború alakulásától függ - mondta a Népszavának adott interjújában Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki azt sem tartaná ördögtől valónak, ha július elseje után is beavatkozna az állam a piacba. Parragh ezen kívül beszélt a bérekről, a kata átalakításáról, a helyi iparűzési adókról, és a különadókról is.

Tovább a cikkhez

Villantottak az ukránok: ilyen harcjárművet aztán tuti nem láttál még

Úgy néz ki, az ukrán fegyveres erők tényleg mindent bevetnek az oroszok elleni harcokban, amit csak lehet. Páncéltörőkkel felszerelt homokfutók, emlékművekről leszedett harckocsik, második világháborús Bofors-gépágyúk. A Zaporizzsját védő területvédelmi erők talán most kimaxolták a bizarr fegyverrendszerek készítését azzal, hogy százéves gépfegyverekkel szereltek fel egy igencsak lerúgott állapotban lévő ZAZ-969-es kétéltű járművet.

Tovább a cikkhez

Figyelmeztet a hírszerzés, hatalmas hibát követett el Oroszország

A brit védelmi minisztérium csütörtök reggel is közzétette hírszerzési jelentését.

Tovább a cikkhez

Lépett az orosz jegybank: jön a digitális rubel

Oroszország 2023 áprilisától elindítja a "digitális" rubel kísérleti projektjét valós ügyfelekkel és valós tranzakciókkal - közölte szerdán a központi bank, hozzátéve, hogy a projekt az eredeti ütemtervnél hamarabb fog megvalósulni.

Tovább a cikkhez

Tévedésből szankcionálta egyes orosz és fehérorosz ügyfeleit a magyar Erste

Egyes orosz és fehérorosz érintettségű ügyfeleit tévesen szankcionálta az Erste Bank a számlavezetés felomndásával, ám a helyzetet már vizsgálják, az ügyfélpanaszokat kezelik – írja a Telex.

Tovább a cikkhez

Kinn is van az első fotó: tényleg ősrégi, T-62-es tankokat mozgósított Oroszország

Pár napja jelentést adott ki az ukrán hírszerzés arról, hogy az orosz haderő a 1960-as, 1970-es években gyártott T-62-es harckocsikat mozgósít raktárról, hogy pótolja az Ukrajnában elszenvedett, súlyos eszközveszteségeket. Ma reggel meg is jelentek az első fotók az Ukrajnába küldött T-62-esekről.

Tovább a cikkhez

Extra adókat vet ki a kormány, idegőrlő órák jönnek a nagy bejelentésig

Már az április eleji országgyűlési választásokat megelőzően téma volt a költségvetés kiigazítási kényszere és a vállalatok bevonása a különadókon keresztül a költségvetési bevételek emelésében, reális forgatókönyvnek tűnt, hogy a kormány - már nem először - a közös teherviselés jegyében megsarcolja a cégeket, amelyek egyébként már évek óta, éves szinten több százmilliárd forintnyi különadót fizetnek. A lehetséges hatások egy részét már beárazták a tőzsdei cégeknél a befektetők, de ahogy közeledett az év második, költségvetési szempontból kritikus része, úgy vált egyre aktuálisabbá a kérdés: érdemes-e magyar részvényt tartani, ha a kormány újra teker egyet a különadókon. Érdemes megnézni az OTP árfolyamát, ami újra a március eleji pánikmélypontok közelében áll. Most pedig megérkezett a bejelentés az extra adókról, persze a szokásos menetrendben, a tegnapi miniszterelnöki beszéd után csak ma délután érkeznek a részletek, emiatt lesz néhány idegőrlő órája a részvényeseknek, hiszen pont a lényeget, az adók mértékét nem tudjuk. A bizonytalanságnál pedig semmit sem utálnak jobban a tőzsdék. A forintpiaci reakciók alapján a hazai részvényekre sem vár sok jó.

Tovább a cikkhez

Váratlan fordulat az uniós olajembargóban: mégis gyorsan összejöhet az alku az oroszok ellen

Miután hétfőn videón keresztül tárgyalt Orbán Viktor kormányfővel, szerdán váratlan fordulatként azt állította a nyilvánosság előtt Charles Michel európai tanácsi elnök, hogy még a jövő hétfőn kezdődő EU-csúcs előtt összejöhet az alku az uniós olajembargóról, azaz az összes tagállam támogatásával megszülethet egy megállapodás.

Tovább a cikkhez

Megszólalt az Azov ezred orosz fogságba esett parancsnoka, brutális offenzíva a Donbaszban – Háborús híreink szerdán

Komoly offenzívába kezdett az orosz haderő, hogy teljesen az ellenőrzése alá vonja Luhanszk és Donyeck megyét. A konfliktus negyedik hónapjára az orosz haderő szinte teljesen elfoglalta Luhanszk megyét, már csak néhány települést tartanak az ukrán fegyveres erők. A szeverodonyecki rész elfoglalásával a teljes luhanszki terület orosz megszállás alá kerülne, ugyanakkor a településen elhúzódó városi harcokra lehet számítani. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint Moszkva szándékosan lassítja ukrajnai offenzíváját annak érdekében, hogy evakuálhassák a civileket a harcok sújtotta területekről. Ez a nyilatkozat ugyanakkor áttételesen annak beismerése lehet, hogy nem a terveknek megfelelő gyorsasággal halad a donbaszi offenzíva.Az elmúlt órák legfontosabb hírei:1. Komoly offenzíva zajlik a Donbaszban, Luhanszk megye nagy része elesett. 2. Orosz és kínai katonai repülőgépek járőröztek együtt a Japán-tenger és a Kelet-kínai-tenger fölött. 3. Először szólalt meg az Azov zászlóalj parancsnoka, mióta orosz fogságba esett.   4. Az eddigi legnagyobb orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai Zaporizzsja városát.   5. Már 4000 harci járművet biztosan elvesztettek az oroszok Ukrajnában.6. Megállapodtak a NATO-tagállamok: nem szállítanak bizonyos fegyvertípusokat Ukrajnának.7. Putyin nagy bejelentéseket tett és először látogatott meg sebesült katonákat.

Tovább a cikkhez
Koppenhága lövöldözés
Liszicsanszk
Szmogriadó
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock