Előfizetői tartalom

Mégis ki a fene az a Bandera és miért gyűlölik annyira az oroszok, hogy háborút kezdjenek miatta?

Banderisták, banderomobil, banderák – gyakran látjuk ezeket a kifejezéseket az ukrajnai háborúról szóló orosz híradásokban, beszédekben, beszámolókban. Az oroszok Sztyepan Bandera második világháború környékén aktív ukrán nacionalista vezetőre és ideológiájának követőire utalnak, akik a Kreml szerint lényegében egy az egyben megfeleltethetők az oroszok ellen harcoló ukrán katonáknak és önkénteseknek. Az igazság ezzel szemben az, hogy Sztyepan Bandera emlékének megítélése Ukrajnában is megosztó dolog: tény, hogy vannak, akik a modern ukrán nacionalizmus egyfajta ideológiai atyjaként gondolnak rá, ugyanakkor rengeteg ukrán állampolgár határolódik el egyértelműen Banderától, illetve a nemzetiszocialista Németországgal való kollaborációjától. De ki is volt valójában Sztyepan Bandera és mekkora befolyása van a "banderistáknak" a mai Ukrajnában? Nézzük.

Mégis ki az a Sztyepan Bandera? Ukrán tüntetők Sztyepan Bandera arcképével, 2022 januárjában. Fotó: Andriy Andriyenko/SOPA Images/LightRocket via Getty Images Sztepan Bandera egy ukrán politikai aktivista volt, aki közvetlenül az első világháború után kezdett el tevékenykedni a közéletben, majd egészen a második világháború végéig aktív maradt. 1909-ben, Galíciában...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés