Előfizetői tartalom

Alaposan büntet Ukrajna új csodafegyvere, de Putyint ennyivel aligha lehet megállítani

Jól látszik most az ukrán fronton, miért lobbizott a kijevi kormány éveken át azért, hogy az Egyesült Államok M142 HIMARS rakéta-sorozatvetők adjon (el) nekik. Ez a rakétarendszer még a kisebb hatótávolságú indítóval is pontosabb, pusztítóbb és nagyobb hatótávolságú, mint szinte bármilyen széles körben alkalmazott orosz tüzérségi eszköz; kiválóan alkalmas tehát arra, hogy mélyen a frontvonalak mögött található, kulcsfontosságú objektumokat semmisítsenek meg velük az ukránok. Bár az orosz lőszerraktárak, járműparkok szépen pusztulnak a HIMARS-ek akciói miatt, az ukrán haderőnek sokkal több ilyen rakétarendszerre van szüksége, ha valóban meg akarja állítani az orosz támadást, vissza akarja foglalni a megszállt ukrán városokat. Nyugati elemzők 60, ukrán források már 300 darabos támogatásról beszélnek - kérdés, hogy a nyugati döntéshozók mennyire tudnak vagy akarnak majd hosszabb távon belenyúlni saját, aktív szolgálatban lévő haditechnikai eszközparkjukba. Ukrajna győzelméhez pedig akárhogy is nézzük, nemhogy a nyugati támogatás fenntartására, de fokozására van szükség.

Pusztítanak a HIMARS-ek Június 1-jén bejelentette Joe Biden amerikai elnök, hogy az Egyesült Államok M142 HIMARS rakéta-sorozatvetőket ad az ukrán fegyveres erőknek. Június 23-án már meg is érkeztek Ukrajnába az első HIMARS-rendszerek, egy nappal rá pedig ki is került az első videó a HIMARS-ek akciójáról valahol Ukrajna keleti részében. Ez az idősáv azért is lenyűgöző...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés