Előfizetői tartalom

Nemrég még Putyinnál kilincselt segítségért, azóta elmenekült hazájából az elnök – Hogyan süllyedt totális káoszba egy ország?

Kiss Csaba
Srí Lankán március vége óta zajlanak a tüntetések, amelyek egyre hevesebbé váltak, olyannyira, hogy a demonstrálók szombaton betörtek az elnök rezidenciájába, a kormányfőét pedig lángba borították. A dél-ázsiai szigetországot családjával szinte teljesen uraló Gotabaja Radzsapaksza államfő aztán szerdán elmenekült az országból, totális káoszt hagyva maga után. Az ország gazdasági helyzete rendkívül súlyos: nincs üzemanyag, gyógyszer, fogytán az élelem, humanitárius katasztrófa fenyeget, a devizatartalékok pedig szinte teljesen kimerültek. Hogyan jutott ide Srí Lanka, és van-e kiút a totális összeomlásból?

Menekülés Colombóból Gotabaja Radzsapaksza nem pusztán a 22 milliós lakosú dél-ázsiai szigetország elnökeként tevékenykedett – családja két évtizedig az egyik legbefolyásosabb klán volt Srí Lankán. Bátyja, Mahinda 2019-től idén májusi lemondásáig az ország miniszterelnöke volt, öccse, Baszil áprilisi lemondásáig pénzügyminiszter, idősebbik bátyja, Csamal pedig...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái